Ένα άρθρο, το οποίο -εφόσον αληθεύει- αποδεικνύει το πόσο αδίστακτος είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και το ότι θα κάνει τα πάντα για να αφήσει το στίγμα του στην Ιστορία, δημοσιεύουν οι New York Times.

Είναι γνωστό ότι ο τούρκος πρόεδρος θέλει να… σβήσει τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και οι τούρκοι να πίνουν νερό στο όνομά του, ως τον σύγχρονο αναμορφωτή της Τουρκίας.

Το δημοσίευμα – «φωτιά»

Αυτά διαφαίνονται, μεταξύ άλλων, στη συγκλονιστική έρευνα των New York Times, η οποία διασταυρώνεται από όλες τις μεριές και από επίσημα χείλη, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού κολοσσού, αποδεικνύει το πόσο μακριά είναι πρόθυμος να φτάσει ο Ερντογάν για να εντοπίσει και να «αναμετρηθεί» με τους εχθρούς του.

Το άρθρο – κόλαφος που έχει θορυβήσει τις Αρχές της Αυστρίας ξετυλίγει την ιστορία ενός Τούρκου μυστικού πράκτορα, ο οποίος είχε διαταχθεί να δολοφονήσει ένα Κουρδοαυστριακό πολιτικό στη Βιέννη.

«Ένα απόγευμα τον περασμένο μήνα, ένας άνδρας που υποστήριξε ότι είναι Τούρκος πράκτορας μπήκε σε αστυνομικό τμήμα στην Βιέννη. Η κατάθεσή του ήταν εκρηκτική: Ο άνδρας αυτός είπε πως είχε την εντολή να σκοτώσει έναν Κουρδο-Αυστριακό πολιτικό, πράγμα το οποίο δεν ήθελε να κάνει, και ζήτησε αστυνομική προστασία» αναφέρει η εφημερίδα.

«Είπε επίσης ότι είχε εξαναγκαστεί να ψευδομαρτυρήσει ώστε να καταδικαστεί ένας υπάλληλος του Αμερικανικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Εάν αληθεύουν, οι ισχυρισμοί του άνδρα αυτού, ο οποίος έδωσε το όνομα Feyyaz Ozturk, δίνουν νέα στοιχεία για το πόσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι προετοιμασμένος να κυνηγήσει τους αντιπάλους του» συμπληρώνεται στο φημοσίευμα.

Η ομολογία του Ozturk βρίσκεται στη διάθεση των Times της Νέας Υόρκης και όπως σημειώνει η εφημερίδα «μπορεί να ανοίξει μια μεγάλη τρύπα στην καταδίκη του Metin Topuz, ο οποίος εργαζόταν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών στην Κωνσταντινούπολη».

Το κυνήγι αντιπάλων του Ερντογάν

Τον περασμένο Ιούνιο ο Topuz καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο σε πάνω από οκτώ χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία υποβοήθησης ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Η υπόθεση Topuz είναι μια από τις πολλές υποθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών και κυβερνητικών υπαλλήλων των ΗΠΑ τις οποίες η Ουάσιγκτον θεωρεί αβάσιμες και τις εξηγεί ως προσπάθεια του Ερντογάν να τις χρησιμοποιήσει υπέρ του στις ολοένα και πιο ανταγωνιστικές σχέσεις του με τις ΗΠΑ» αναφέρει η εφημερίδα.

Οι New York Times αναφέρονται στο κυνήγι των αντιπάλων του Ερντογάν στο εσωτερικό και το εξωτερικό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και σημειώνει ότι για την κυβέρνηση της Αυστρίας, που ανησυχεί εδώ και καιρό για την επιρροή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στη χώρα, η τελευταία αυτή υπόθεση σήμανε συναγερμό.

Τι λέει η Αυστρία

«Το παίρνουμε πολύ σοβαρά» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Karl Nehammer στους New York Times.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης που είναι εξοικειωμένος με την υπόθεση, δήλωσε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας ότι εάν επιβεβαιωθεί το σχέδιο επίθεσης στον Κουρδοαυστριακό πολιτικό, θα σήμαινε ένα νέο επίπεδο ανάμειξης της Τουρκίας στην Αυστρία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μόλις τον περασμένο μήνα, μια ειδική αστυνομική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΜΙΤ είχε στρατολογήσει παρακρατικούς για να προκαλέσει βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας από Κούρδους στην περιοχή Favoriten της Βιέννης τον Ιούνιο.

Κατά το συμβάν, ο κ. Nehammer είχε δηλώσει πως, «η τουρκική κατασκοπεία και η τουρκική ανάμειξη στα δημοκρατικά δικαιώματα δεν έχει θέση στην Αυστρία». Υπάρχουν περίπου 270.000 άνθρωποι με τουρκικές ρίζες στην Αυστρία, ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών και περίπου το ένα τρίτο από αυτούς είναι Κούρδοι.

Το σχόλιο της Susanne Raab, της Αυστριακής υπουργού μετανάστευσης κι ασύλου, ήταν ακόμη πιο σκληρό: «Η Αυστρία έχει γίνει στόχος της τουρκικής κατασκοπείας», είπε. «Το μακρύ χέρι του Ερντογάν φτάνει μέχρι τη Βιέννη-Favoriten».