Σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη νέα μονομερή ενέργεια για τον απόπλου του Oruc Reis και την Navtex για έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου.

Νέα μονομερής ενέργεια – Σοβαρή κλιμάκωση

Ο πρωθυπουργός κατά την επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ξεκαθάρισε ότι θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου.

Κοινός παρονομαστής

Η Τουρκία είναι ο κοινός παρανομαστής στις κρίσεις που έχουν ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου εξήγησε ο Νίκος Δένδιας προς τους Ευρωπαίους ομολόγους τους στο Λουξεμβούργο όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελλόριζο, μετά τον απόπλου του Oruc Reis από την Αττάλεια και τόνισε ότι η Τουρκία δρα ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.