Η Τουρκία είναι ο κοινός παρανομαστής στις κρίσεις που έχουν ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου εξήγησε ο Νίκος Δένδιας προς τους Ευρωπαίους ομολόγους τους στο Λουξεμβούργο όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο, μετά τον απόπλου του Oruc Reis από την Αττάλεια και τόνισε ότι η Τουρκία δρα ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια έχει ως εξής:

«Είχα την ευκαιρία να πληροφορήσω σήμερα το συμβούλιο των συναδέλφων μου σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια στο Καστελόριζο.

Εξήγησα επίσης όπως είναι προφανές ότι κοινός παρονομαστής της όλης προβληματικής κατάστασης σε Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος, είναι η Τουρκία η οποία δρα ως απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, δρα ενάντια στο διεθνές δίκαιο και ενάντια στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου»