Ευθύνες στην κυβέρνηση, τον κ. Μητσοτάκη και την ΕΕ επιρρίπτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας εξηγήσεις αλλά και υποστηρίζοντας πως η μη επιβολή κυρώσεων αποθράσυνε την Τουρκία με αποτέλεσμα την νέα παράνομη Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου.

Ποια μέτρα θα λάβει η ΕΕ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει τον πρωθυπουργό καλώντας να δώσει εξηγήσεις για την αποτυχία της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ζητάει από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στο ερώτημα αν η νέα τουρκική Navtex δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή διαφιλονικούμενων υδάτων.

«Ο κ Μητσοτάκης που πανηγύριζε για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δήθεν «έδωσε το μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν θα γίνει ανεκτή» και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ανέδειξε την απόλυτη αποτυχία του να κατοχυρώσει οποιοδήποτε μηχανισμό κυρώσεων ή έστω τη λίστα Μπορέλ, οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποια μέτρα θα λάβει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία τώρα που με νέα παράνομη Navtex ανακοινώνει έρευνες σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Οφείλει επίσης να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αν η περιοχή της Navtex αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα όπως αναφέρει σαφώς το ΥΠΕΞ ή «περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα», όπως ανέφερε στο άρθρο του στα διεθνή ΜΜΕ».

Μόνο από κυρώσεις καταλαβαίνει

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε εκβιασμούς και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας υπογραμμίζει το ΚΙΝΑΛ επισημαίνοντας ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποθράσυνε την Τουρκία ενώ ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ικανοποιημένος.

Το μόνο που καταλαβαίνει η Τουρκία είναι οι κυρώσεις διαμηνύει το ΚΙΝΑΛ.

«Η Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί ως ταραξίας στην περιοχή. Κλιμακώνει τις παράνομες ενέργειες σε βάρος της χώρας μας και της Κύπρου. Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε βαθιά ικανοποιημένος, όχι μόνο δεν την συνέτισε, αλλά την αποθράσυνε.

Η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν μπορούν να αποδεχθούν εκβιασμούς και μονομερείς ενέργειες. Έτσι τορπιλίζεται ο διάλογος. Το μόνο που καταλαβαίνει η Τουρκία είναι οι κυρώσεις. Είναι ώρα να πάρει επιτέλους αποφάσεις για κυρώσεις η Ε.Ε. και η Ελληνική Κυβέρνηση να πιέσει σε αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.

Πανηγυρική διάψευση και εξαπάτηση

«Η νέα τουρκική Navtex αποτελεί την πιο πανηγυρική διάψευση του κυβερνητικού εφησυχασμού ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η επίσκεψη Πομπέο-Στόλτενμπεργκ στην Ελλάδα και η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, θα έβαζαν φρένο στην τουρκική επιθετικότητα» επισημαίνει το ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι «αυτός ο εφησυχασμός κινείται στα όρια της εξαπάτησης του λαού, ειδικά εν όψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών».

«Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο, επιβεβαιώνουν ότι ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ διαμορφώνουν βήμα-βήμα το πλαίσιο για επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των λαών, την ειρήνη στην περιοχή και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου» τονίζει το ΚΚΕ.

Το «ναι σε όλα» υπονομεύει τη χώρα

«Μόνο η σύγκληση της Διεθνούς Διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτόνωση της έντασης στην περιοχή και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια πραγματικά ειρηνική και δίκαιη επίλυση των διαφορών προς όφελος των λαών και όχι των ολιγαρχών».» αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25 Ηλίας Κριθαρίδης.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται δυστυχώς ότι η ανεύθυνη υπακοή σε όλα, κάθε άλλο παρά ενδυναμώνει τη θέση της χώρας μας και τα συμφέροντα του λαού μας. Ο κ. Μητσοτάκης σέρνεται όπως είχαμε επισημάνει, σε διμερή διαπραγμάτευση με την Τουρκία υπό την επιδιαιτησία της κ. Μέρκελ, με οδυνηρές επιπτώσεις για τα συμφέροντα του λαού μας, τα συμφέροντα των λαών της Ανατολικής Μεσογείου και την ειρήνη στην περιοχή.

Ο πόλεμος δεν συνιστά ποτέ τη λύση για τους λαούς, ούτε όμως και το “ναι σε όλα” που υπονομεύει την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο» επισημαίνει ο κ. Κριθαρίδης.