Την ανάγκη «επίγνωσης» του αιγυπτιακού λαού σε «συνωμοσίες που αποσκοπούν στην υπονόμευση της σταθερότητας της χώρας» επισήμανε την Κυριακή ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα Al Ahram, σε τηλεοπτική ομιλία του κατά τη διάρκεια του 32ου Πολιτιστικού Συμποσίου των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αιγύπτιος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη προάσπισης του κράτους, ιδίως εν μέσω αναδυόμενων προκλήσεων και νέων τύπων πολέμου.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νέοι πόλεμοι που μετατρέπουν την κοινή γνώμη σε εργαλείο για την καταστροφή του κράτους… Οι προκλήσεις στην Αίγυπτο είναι τεράστιες και μπορούμε να συνασπιστούμε εναντίον τους» είπε, προσθέτοντας ότι το έθνος δεν θα νικηθεί από έναν εξωτερικό πόλεμο.

Ο αλ Σίσι δήλωσε ότι το αιγυπτιακό κράτος μπορεί να ξεπεράσει όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, προσθέτοντας ότι δεν υπερβάλει όταν προειδοποίησε προηγουμένως για μεγάλες αναδυόμενες προκλήσεις. «Θα είμαστε επιτυχημένοι. Χτίζουμε και δεν καταστρέφουμε. Ο Θεός θα μας βοηθήσει» είπε.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου υπογράμμισε τη σοβαρότητα της αποσταθεροποίησης. «Η πρόκληση που πρέπει να αντιληφθούμε είναι η σταθερότητα του κράτους και η συνειδητοποίηση του έθνους. Θυσιαζόμαστε μέσω δουλειάς και προσπάθειας για να προωθήσουμε τη χώρα προς τα εμπρός», τόνισε.

Ο αλ Σίσι τόνισε την αστάθεια μετά την αιγυπτιακή επανάσταση του 2011, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη «ανθεκτικότητας του έθνους έναντι τέτοιων αποσταθεροποιητικών προσπαθειών».

«Όσοι προσπάθησαν να φτάσουν στην εξουσία το 2011 κατάφεραν να το κάνουν ενώ το κράτος βρισκόταν στον όλεθρο» ανέφερε δε.

Απέρριψε όλες τις εκκλήσεις για συμφιλίωση με την απαγορευμένη Μουσουλμανική Αδελφότητα, παρά το γεγονός ότι δεν την κατονόμασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Δεν μπορώ να συμφιλιωθώ με εκείνους που απειλούν το κράτος και το έθνος μου… Μπορούμε να διαφωνούμε, αλλά όταν σκοτώνεις και καταστρέφεις ένα έθνος 100 εκατομμυρίων, πώς μπορώ να συμφιλιωθώ μαζί σου;» διερωτήθηκε.