Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση, από την τουρκική και τουρκοκυπριακή ηγεσία,  περί ανοίγματος μέρους της παραλίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου (Βαρώσια).

Η ανακοίνωση αυτή που έκαναν από κοινού ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, σε ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου, επί τοις ουσίας ναρκοθετεί την διαδικασία έναρξης διαλόγου για το Κυπριακό, τον οποίο είχε εξαγγείλει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες, θέτοντας ως ορόσημο τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος.

Συγκεκριμένα, ο Τατάρ ανακοίνωσε ότι ο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων ανοίγει την Πέμπτη. Από πλευράς του ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «τα Βαρώσια είναι μέρος της (λεγόμενης) ΤΔΒΚ. Υποστηρίζουμε πλήρως της απόφαση της διάθεσης των ακτών στο κοινό».

Μάλιστα, λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση, ο ψευδοπρωθυπουργός Τατάρ, ανέβασε στο Twitter του προκλητική φωτογραφία στην οποία φαίνεται παραλία και έγραψε: «οι καλές μέρες δεν θα έρθουν σε εσάς, αλλά εσείς θα περπατήσετε σε αυτές».

Μεταφέρει την ένταση στην Κύπρο

Η Άγκυρα επιμένει να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων και να μην ανακοινώνει ημερομηνία έναρξης των συμφωνημένων διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας πως δεν έχει χώρο για πολλούς στρατιωτικούς ελιγμούς στη Μεσόγειο. Κατόπιν τούτου, φαίνεται πως μεταφέρει την ένταση στην Κύπρο και σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.

Η κυπριακή κυβέρνηση από την πλευρά της έχει προχωρήσει σε όλες τις διπλωματικές κινήσεις προς όλους τους θεσμούς. Στη Λευκωσία, εκτιμούν πως πρόκειται επί της ουσίας για μια φτηνή προεκλογική φιέστα ενόψει των εκλογών της Κυριακής στην ΤΒΔΚ, καθώς ο Ερσίν Τατάρ είναι ο εκλεκτός της Άγκυρας.

Τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Αμμόχωστο έφτασε σε σημείο να καταδικάσει μέχρι και ο Μουσταφά Ακιντζί, αντίπαλος του Τατάρ, που το τελευταίο διάστημα έχει διαχωρίσει τη θέση του από την κεντρική γραμμή της Τουρκίας στο Κυπριακό. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις της Τουρκίας τόσο στο ζήτημα της Αμμοχώστου όσο και σε αυτό του αγωγού μεταφοράς νερού προς τα κατεχόμενα «ντροπή για τη δημοκρατία». Ειδικά για την Αμμόχωστο σημειώνει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι θα δώσουν την απάντηση σε όσα συμβαίνουν με την ελεύθερη βούλησή τους στις εκλογές της Κυριακής.

Η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την Κύπρο, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την πρόκληση της Τουρκίας: «H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Αντιδράσεις για την παρέμβαση Ερντογάν υπέρ Τατάρ

Ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα ανατραπούν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων που δείχνουν επανεκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Κάτι που μάλλον δεν είναι εφικτό καθώς η άτσαλη και απροκάλυπτη παρέμβαση της Άγκυρας, προκάλεσε έκρηξη οργής στα κατεχόμενα και ως πρώτο «θύμα» καταγράφεται η λεγόμενη «κυβέρνηση» συνασπισμού, η οποία διαλύεται με την αποχώρηση του Κόμματος του Λαού (Halkini Parisi) του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι.

Με δεδομένο τον συσχετισμό δυνάμεων αλλά και την πόλωση, θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο το εγχείρημα σχηματισμού νέα «κυβέρνησης» με επικεφαλής το UBP του «πρωθυπουργού» και υποψήφιου «προέδρου» Ερσίν Τατάρ.

Οργή τουρκοκυπριακών κομμάτων

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε προϊδεάσει με μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook για τις ανακοινώσεις Τατάρ – Ερντογάν μέσω Άγκυρας, ενώ εκτάκτως συγκλήθηκε η αντίστοιχη κεντρική επιτροπή του κόμματος του Λαού, το οποίο ίδρυσε ο κ. Οζερσάι αλλά αποχώρησε για να κατέλθει υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές».

Ο Ερσίν Τατάρ δεν έλαβε καθόλου υπόψη την συμμαχία και έκανε προεκλογικό αντικείμενο το Βαρώσι, ανάφερε σε δηλώσεις το στο κανάλι Genc tv μετά την απόφαση για αποχώρηση από την «κυβέρνηση» ο Κουντρέτ Οζερσάι. Ο Τατάρ πήγε στην Άγκυρα χωρίς να το πει σε κανέναν, ανάφερε ο κ. Οζερσάι προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις που έγιναν οι οποίες δεν ξεκαθαρίζουν τί θα γίνει με το Βαρώσι, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Επανέλαβε αυτό που είχε αναρτήσει και προηγουμένως, ότι δεν υπάρχει μια μονοκομματική «κυβέρνηση» αλλά μια συμμαχία, η οποία δεν ενημερώθηκε και δεν ρωτήθηκε. Ένας υποψήφιος «πρόεδρος» πώς δεν υπολογίζει την «κυβέρνηση», θεωρεί ότι ο εταίρος του δεν έχει βούληση, δεν έχει βούληση ο τ/κ «λαός», διερωτήθηκε ο κ. Οζερσάι. Ένας «υπέξ» να μην φαίνεται πουθενά, να μην υπάρχει στο πρωτόκολλο, αυτό μας αρμόζει, διερωτήθηκε επίσης, όπως αναφέρει το sigmalive.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «υπουργικό συμβούλιο» έχει πάρει αποφάσεις για το Βαρώσι που αφορά, μεταξύ άλλων, ότι τα όποια βήματα, πέραν των εργασιών καταγραφής, θα γίνουν μετά τις «εκλογές». Ο Τατάρ εκμεταλλεύτηκε το θέμα αυτό 3 μέρες πριν τις «εκλογές», πρόσθεσε.

Ο Ερσίν Τατάρ επιστρέφοντας από την Άγκυρα δήλωσε ότι δεν είναι σωστό από πλευράς συμφέροντος της «χώρας» το να αποχωρήσει από την «κυβέρνηση» το ΚΛ, αλλά θα ακολουθηθεί αυτό που λέει το «σύνταγμα» όσον αφορά την διαδικασία. Το ΚΕΕ, είπε, θα συνεχίσει να ηγείται της «κυβέρνησης» και την Κυριακή θα γίνουν οι «προεδρικές εκλογές» που θα οδηγήσουν την «χώρα» σε ένα λαμπρό μέλλον, όπως είπε.

‘Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο επικεφαλής της «κυβέρνησης», δηλαδή ο Ερσίν Τατάρ θα πρέπει να υποβάλλει στον «πρόεδρο», δηλαδή στον Μουσταφά Ακκιντζί, την παραίτηση της «κυβέρνησης» και είτε θα προχωρήσουν σε «μεταβατική κυβέρνηση» μέσω της «βουλής» μέχρι να γίνουν «βουλευτικές εκλογές», είτε σε πρόωρες «βουλευτικές εκλογές».