Ενοχος για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής κρίθηκε σήμερα και ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης.

Ο Δημήτρης Κουκούτσης γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1965 στην Καλαμάτα. Μέχρι το 2019 υπήρξε μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μέχρι το 2017, όταν και ανεξαρτητοποιήθηκε, υπήρξε βουλευτής με το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Είναι χειρουργός Οδοντίατρος.

«Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα γιατί κατηγορούμαι»

Κατά την απολογία του, τον Οκτώβριο του 2019, είχε δηλώσει πως δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα γιατί κατηγορείται.

Σημείωσε ότι «δεν συμμετείχα ποτέ σε κανένα όργανο. Δεν μου προτάθηκε ποτέ. Ούτε και το ήθελα. Τον περισσότερο καιρό τον περνούσα στην πόλη μου. Ήμουν και παραμένω στην πόλη. Δεν είχα επαφή με την Αθήνα, παρά ως βουλευτής».

Μάλιστα, είχε αναφερθεί στην ανεξαρτητοποίησή του από τη Χρυσή Αυγή το 2017, υποστηρίζοντας πως έγινε «καθαρά για προσωπικούς λόγους και για λόγους πολιτικής πρακτικής», καθώς «έκρινα ότι είχαν εγκλωβιστεί σε μία παλαιοκομματική κατάσταση, ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε όπως τα υπόλοιπα κόμματα, με ξύλινο λόγο, όπως τα άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου».

Παρότι στο παρελθόν είχε αποδόσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα σε «προβοκάτσια» δεν μίλησε γι αυτήν του την θέση. Όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ «Ενδιαφέρθηκα να μάθω, είχα επικοινωνία με ανθρώπους που μου δήλωσαν άγνοια», ενώ για τα υπόλοιπα περιστατικά δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρθηκε καν. Παράλληλα, καταφέρθηκε κατά των Μέσων Ενημέρωσης, γιατί «είπαν πράγματα για εμένα που ήταν εξωφρενικά», ενώ έπλεξε το εγκώμιο για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. «Ήταν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, φτωχοί. Είχαν υποστεί τις συνέπειες των μνημονίων και όλη της δυστυχία της χώρας μας».

«Ο Λαγός ήταν ό,τι καλύτερο έχει περάσει από την περιοχή»

Ο κατηγορούμενος επανέλαβε επίσης τοποθέτησή του ότι ο Ιω. Λαγός ήταν «ό,τι καλύτερο έχει περάσει από την περιοχή». Ερωτώμενος από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη σχετικά με την επίμαχη δήλωσή του, ο Δημ. Κουκούτσης υποστήριξε ότι η περιφέρεια του Πειραιά ήταν μία περιοχή υποβαθμισμένη και «εκείνη την εποχή η δράση του, με το μοίρασμα τροφής, σε συγκεκριμένες γειτονιές ήταν μη αμφισβητήσιμη».

Πρόεδρος: Όσα αναφέρονται στις απομαγνητοφωνήσεις; Τα Αμφισβητείτε; Δεν μπορείτε να εξηγήσετε κάποια μηνύματα που αφορούν το συγκεκριμένο βουλευτή που είπατε ότι ήταν ό,τι καλύτερο;

Κατηγορούμενος: Η δράση του εκείνο το 6μηνο έκρινα ότι ήταν αυτή που πρέπει να είναι για έναν βουλευτή που ενδιαφέρεται για τον κόσμο.

«Η Χρυσή Αυγή κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος»

Ο Δημήτρης Κουκούτσης το 2013, μετά τα επεισόδια στο Μελιγαλά, είχε δηλώσει σε τοπικό κανάλι «αυτή είναι η στρατιωτική δομή και σε όποιον αρέσει», όταν του επισημάνθηκε από την πρόεδρο, σημείωσε: «Δεν έχει καμία δομή. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Αν είχε την στοιχειώδη οργάνωση, δεν θα συνέβαινε αυτό που συνέβη. Δεν υπήρχε οργάνωση, ανοργάνωτοι εντελώς. Αν θα ανατρέξετε στην δύσκολη δεκαετία του ’80 ως μέλος της ΟΝΝΕΔ, ήμασταν κατηγορούμενοι για παρόμοιες κατηγορίες. Θυμάμαι στο Εφετείο Ναυπλίου, είχαμε δικηγόρους στελέχη της ΝΔ για παρόμοιες κατηγορίες. Κρίνω ότι δεν νομίζω να υπήρχε ούτε η στοιχειώδης οργάνωση στη Χρυσή Αυγή. Ήταν όλα στον αέρα. Ούτε πολιτική δομή δεν είχε.

Όταν ρωτήθηκε για την ένταξή του στη Χρυσή Αυγή, σημείωσε: «Ο πρωταρχικός μου σκοπός…. Ζούσαμε μια εποχή μνημονίων. Ο σκοπός μου ήταν να αγωνιστώ ενάντια στα μνημόνια. Ένιωσα πως η Χρυσή Αυγή μου δίνει το βήμα να το κάνω. Πριν ήμουν στη ΝΔ από το 1980. Ήμουν αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής. Κατόπιν βρέθηκα στη ΧΑ».

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι ήξερε οτιδήποτε σχετικά με εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής λέγοντας: «Πριν 4 μήνες έχασα τον πατέρα μου που μεγάλωσε σε παιδόπολη γιατί είχε χάσει το πόδι του από γερμανική νάρκη, τίποτα άλλο δεν χρειάζεται να πω. Τι εθνικοσοσιαλισμό, μου λέτε κ. Πρόεδρε. Ποσώς με ενδιέφερε η ιδεολογία του κανενός».