Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άδειασε τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση μόλις της δοθεί η ευκαιρία θα αλλάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών στα ζητήματα της ιθαγένειας και της γλώσσας για τη Βόρεια Μακεδονία.

Κυρώθηκε και παράγει αποτελέσματα

Συγκεκριμένα ο Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς για το αν αυτή είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης απάντησε:

«Η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή: Από τη στιγμή που κυρώνεται μία διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει και εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών έχει κυρωθεί, παράγει αποτελέσματα» και ο κ. Πέτσας πρόσθεσε:

«Το μόνο που μπορεί να γίνει πλέον είναι η συνεπής εφαρμογή της συμφωνίας και στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, η ελληνική πλευρά θα κοιτάξει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει προ ημερών πως «όταν μας δοθεί η ευκαιρία για την αλλαγή στα δύο κρίσιμα σημεία που είναι η εθνικότητα και η γλώσσα θα την αλλάξουμε. Όμως για να φτάσουμε στο σημείο να την αλλάξουμε, θα πρέπει να μη χρεωθεί η Ελλάδα το κόστος της καταπάτησης της».

Τραγέλαφος

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ξαναήρθε στο προσκήνιο με αφορμή την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη όπου και άλλαξε η κοινή δήλωση Ελλάδας και ΗΠΑ προκειμένου να απαλοιφθεί ο χαρακτηρισμός ως «ιστορικής» της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Μάλιστα το γεγονός είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που είχε κάνει λόγο για τραγέλαφο, ενώ την ίδια ώρα έχει παγώσει η κύρωση από τη Βουλή των διμερών συμβάσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, εξαιτίας των αντιδράσεων στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.