Αναβάλλει επ’ αόριστον η κυβέρνηση τη συζήτηση και κύρωση από τη Βουλή των τριών διμερών συμβάσεων Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Οι εν λόγω συμβάσεις δεν θα εισαχθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ούτε την ερχόμενη εβδομάδα, όπως αναμενόταν σύμφωνα με την αρχική πρόθεση της κυβέρνησης.

Δεν είναι προτεραιότητα….

Ο πρόεδρος της Βουλής μάλιστα, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστήριξε πως δεν είναι επείγουσα προτεραιότητα της κυβέρνησης να ψηφιστούν.

Πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίαζαν σχετικά πως «ο Κώστας Τασουλας ρωτήθηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων από τον ΣΥΡΙΖΑ πότε θα έρθουν οι συμφωνίες για την Βόρεια Μακεδονία. Απάντησε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι της Βουλής και συμπλήρωσε «Δεν είναι ορατές…»».

Ουσιαστικά το Μαξίμου φοβούμενο διαρροές γαλάζιων βουλευτών και ιδίως του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά καθώς και ευρύτερες αντιδράσεις στο εκλογικό της σώμα παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση των διμερών συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία.

Θόρυβος για διαρροές και έλλειψη εισηγητή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε σήμερα στο briefing επιχειρώντας να υποβαθμίσει με πρόθεση να διαψεύσει το θόρυβο που υπάρχει τα τελευταία 24ωρα για πιθανή διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία για την κύρωση των διμερών συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και τη δυσκολία της ΝΔ να βρει πρόθυμους βουλευτές της συμπολίτευσης να τις υπερασπιστούν στη βουλή με αποκορύφωμα τη δυστοκία στο να βρεθεί γαλάζιος εισηγητής για τις συμφωνίες αυτές.

Μάλιστα στην ερώτηση που δέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το αν η ΝΔ έχει βρει εισηγητή από τις τάξεις της σε συνδυασμό και με τις χτεσινές ειρωνικές αναρτήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και του εκπροσώπου Τύπου Νάσου Ηλιόπουλου για την «παραχώρηση» εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ ο κ. Πέτσας απάντησε:

Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα

«Είδαμε και εμείς την αναφορά του κ. Ηλιόπουλου με πολύ προσοχή αλλά δεν μπόρεσε να την καταλάβει κανείς. Αν θέλει να διαβάσει κάποιος πίσω από τις γραμμές μάλλον θα θέλησε να δείξει ότι υπάρχει κάποιο θέμα στη ΝΔ με την κύρωση των συμφωνιών. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα».

Σημειώνεται ότι η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου στην οποία απαντούσε ο Στέλιος Πέτσας ήταν η εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει έτοιμος να παραχωρήσει εισηγητή στη ΝΔ, έτσι ώστε να σταματήσει η απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, να δώσει ακόμα μία μάχη ο κ. Μητσοτάκης υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας και να κυρωθούν οι διμερείς συμφωνίες με τη γειτονική μας χώρα. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει έτοιμος να παραχωρήσει εισηγητή στη ΝΔ, έτσι ώστε να σταματήσει η απαξίωση της…

Δημοσιεύτηκε από Νάσος Ηλιόπουλος στις Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς είχε γράψει: «Εγώ, πάντως, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το ένα από τα μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, προσφέρομαι να τελειώσω την εισήγησή μου με τη φράση «συμφωνούν και τα παιδιά» δείχνοντας προς τα έδρανα της ΝΔ, μπας και τους βγάλω από τη δύσκολη θέση».

Εγώ, πάντως, ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.στη Βουλή για το ένα από τα μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας,…

Δημοσιεύτηκε από Γιάννης Μπουρνούς – Yiannis Bournous στις Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Όχι αλά καρτ επίκληση του διεθνούς δικαίου

Ο Στέλιος Πέτσας προεκτείνοντας την απάντησή του και απαντώντας ουσιαστικά και στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία όταν έρθουν στη βουλή οι διμερείς αυτές συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία ώστε η κάθε ψήφος βουλευτή της ΝΔ να είναι και μια «συγγνώμη» για τη στάση της ΝΔ ως αντιπολίτευσης στη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε:

«Αυτό που εμείς είχαμε πει στο παρελθόν (πρόσφατο και απώτερο) είναι ότι είναι μια συμφωνία που όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση κάναμε ότι μπορούσαμε για να την αποτρέψουμε. Κάναμε πρόταση μομφής κατά τη διαδικασία της υπογραφής. Το επαναλάβαμε κατά τη διαδικασία της κύρωσης. Προειδοποιήσαμε μάλιστα ότι αν κυρωθεί μια διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει».

Πρόσθεσε δε ο κ. Πέτσας ότι «και όλοι καταλαβαίνουν σήμερα ότι όταν εμείς έχουμε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας το διεθνές δίκαιο για ν’ αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα δεν μπορούμε να την εφαρμόζουμε αυτή τη δέσμευσή μας αλά καρτ, να λέμε επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο σε σχέση με την Τουρκία αλλά το γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία. Άρα προχωρούν οι συμφωνίες δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα και μάλιστα θέλω να τονίσω ότι η μία από αυτές αφορά τον έλεγχο του FIR της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική αεροπορία. Επομένως δεν βλέπω κάποιο θέμα εκεί».

Τι θα κάνει ο Σαμαράς

Στο ερώτημα αν θα παραστεί και αν θα ψηφίσει ο Αντώνης Σαμαράς τις εν λόγω συμφωνίες όταν έρθουν στη βουλή ο κ. Πέτσας απάντησε:

«Δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία στην οποία θα ψηφιστούν οι συγκεκριμένες συμφωνίες. Όταν αυτό θα γίνει τότε θα δείτε ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν μπορούμε να πούμε αν θα παραστεί σε κάποιον όταν δεν του έχουμε πει πότε θα γίνει η ψηφοφορία».

Στην πραγματικότητα ο κ. Πέτσας με αυτό τον εύσχημο τρόπο προσπάθησε να υπεκφύγει ενός πραγματικού προβλήματος στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει και μάλιστα αρμοδίως ότι δεν πρόκειται να παραστεί και να ψηφίσει τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία.