«Ιος της Κίνας», «γρίπη της Γουχάν» ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που είχε χρησιμοποιήσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να αναφερθεί στο κοροναϊό, προκαλώντας πολλές φορές τους τελευταίες μήνες τόσο με τις απόψεις του για την πανδημία όσο και για την ίδια την ύπαρξη του ιου.

Η είδηση ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό κυριαρχεί στην επικαιρότητα παγκοσμίως, με τον ίδιο να τουιτάρει μέσα από το δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, αναγνωρίζοντας επιτέλους την πανδημία.

Γιατροί, Νοσηλευτές και ΟΛΟΙ στο φοβερό Walter Reed Medical Center, και άλλοι από αντίστοιχα ιδρύματα που συνεργάζονται μαζί τους, είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ!!! Τρομερή πρόοδος έχει γίνει τους τελευταίους 6 μήνες στην καταπολέμηση αυτής της ΜΑΣΤΙΓΑΣ. Με την βοήθειά τους, αισθάνομαι καλά!» γράφει στο Twitter.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει τον κοροναϊό ως πανούκλα. Αυτόν τον χαρακτηρισμό χρησιμοποίησε και στο πρόσφατο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν ενόψει τον αμερικανικών εκλογών.

Συγκεκριμένα,  είχε πει: «Χτίσαμε την ισχυρότερη οικονομία στην Ιστορία και της βάλαμε λουκέτο εξαιτίας της κινέζικης πανούκλας».

Ο Τραμπ, όπως και άλλοι βουλευτές των Ρεπουμπλικανών, έχει επανειλημμένα στο παρελθόν αποκαλέσει τον κοροναϊό ως «ιό της Κίνας» και «γρίπη της Γουχάν», κάτι για το οποίο έχει δεχθεί κριτική, καθώς έτσι επιρρίπτει τις ευθύνες για την πανδημία σε μια μόνο χώρα ή κοινωνική ομάδα.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, είχε πει ότι «ο ιός πρέπει να έχει ένα όνομα που να μην αναφέρεται σε γεωγραφική τοποθεσία, σε κάποιο ζώο, σε κάποιο άτομο ή κοινωνική ομάδα. Είναι σημαντικό ο ιός να έχει συγκεκριμένο όνομα το οποίο θα αποτρέπει τη χρήση άλλων, τα οποία είναι ανακριβή και στιγματίζουν ανθρώπους».

Ακολουθούν μερικές δηλώσεις του:

– 22 Ιανουαρίου στο CNBC: «Το έχουμε υπό πλήρη έλεγχο. Είναι ένας άνθρωπος που ήρθε από την Κίνα και το έχουμε υπό έλεγχο. Όλα θα πάνε καλά».

– 24 Ιανουαρίου στο Twitter: «Η Κίνα εργάζεται πολύ σκληρά για να περιορίσει τον κορονοϊό. ΟΙ ΗΠΑ εκτιμούν πολύ τις προσπάθειές της και τη διαφάνεια. Όλα θα πάνε καλά. Κυρίως, εκ μέρους του αμερικανικού λαού, θέλω να ευχαριστήσω τον (Κινέζο) πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ)».

– 23 Φεβρουαρίου σε δημοσιογράφους: «Ασχολούμαστε πάρα πολύ. Είμαστε απολύτως ενήμεροι για όλα όσα συμβαίνουν. Έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο σε αυτή τη χώρα».

– 27 Φεβρουαρίου από τον Λευκό Οίκο: «Θα εξαφανιστεί. Μία ημέρα, είναι σαν θαύμα, θα εξαφανιστεί».

– 10 Μαρτίου έπειτα από συνάντηση με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές: «Δεν ήταν αναμενόμενο (…) Και έπληξε τον κόσμο. Και είμαστε προετοιμασμένοι και κάνουμε καταπληκτική δουλειά. Και θα εξαφανιστεί. Απλώς παραμείνετε ψύχραιμοι. Θα εξαφανιστεί».

– 15 Μαρτίου σε ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο: «Είναι ένας πολύ μολυσματικός ιός. Είναι φοβερός, αλλά είναι κάτι το οποίο ελέγχουμε εξαιρετικά».

– 18 Μαρτίου στο Twitter: «Πάντα αντιμετώπιζα σοβαρά τον κινέζικο ιό και έχω κάνει πολύ καλή δουλειά από την αρχή, περιλαμβανομένης της έγκαιρης απόφασής μου να κλείσω ‘τα σύνορα’ με την Κίνα, παρά την επιθυμία σχεδόν όλων».

– 3 Απριλίου σε ενημέρωση στον Λευκό Οίκο: «Με τις μάσκες, θα είναι στην πραγματικότητα κάτι προαιρετικό. Μπορείτε να το κάνετε, δεν είστε υποχρεωμένοι. Επιλέγω να μην το κάνω, αλλά κάποιοι άνθρωποι θέλουν να το κάνουν και είναι εντάξει (…) Όταν χαιρετώ προέδρους, πρωθυπουργούς, δικτάτορες, βασιλιάδες, βασίλισσες (…) Δεν το βλέπω σαν κάτι που να μου ταιριάζει».

– 23 Απριλίου σε ενημέρωση στον Λευκό Οίκο: «Βλέπω τα απολυμαντικά, που τον σκοτώνουν (τον κοροναϊό) σε ένα λεπτό, ένα λεπτό, υπάρχει κάποιος τρόπος να να κάνουμε κάτι τέτοιο κάνοντας ενέσεις ή έναν καθαρισμό; Διότι βλέπετε πηγαίνει στα πνευμόνια και τους κάνει πολύ κακό, οπότε θα ήταν ενδιαφέρον να το ελέγξουμε». Όταν ρωτήθηκε στη συνέχεια για το θέμα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πιουν απολυμαντικά και εξήγησε ότι τα σχόλιά του ήταν σαρκαστικά.

– 21 Μαΐου σε επίσκεψή του σε εργοστάσιο της Ford: «Φορούσα (μάσκα), αλλά δεν ήθελα να δώσω στους δημοσιογράφους την ικανοποίηση να τη δουν».

– 12 Ιουλίου όταν εμφανίστηκε να φορά δημοσίως φορώντας μάσκα για πρώτη φορά: «Όταν είσαι σε ένα νοσοκομείο (…) όταν μιλάς με στρατιώτες, ανθρώπους που σε κάποιες περιπτώσεις μόλις βγήκαν από το χειρουργείο, πιστεύω ότι είναι καταπληκτικό να φοράς μάσκα».

– 22 Ιουλίου σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου: «Ζητάμε από όλους, όταν δεν είστε σε θέση να τηρήσετε τις αποστάσεις, να φοράτε μάσκα, αγοράστε μία μάσκα. Είτε σας αρέσει είτε όχι, έχουν αποτέλεσμα (…) και χρειαζόμαστε ό,τι μπορούμε (…) θα τη χρησιμοποιήσω με χαρά (…) Οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει είναι καλό».

– 29 Σεπτεμβρίου: «Φοράω μάσκα όταν χρειάζεται”. Κοροϊδεύοντας τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ είχε προσθέσει: “Δεν φοράω μάσκες όπως εκείνος. Κάθε φορά που τον βλέπουμε, φοράει μάσκα. Μπορεί να μιλάει 60 μέτρα μακριά τους και εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη μάσκα που έχω δει”. Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως ο κορονοϊός εξαπλωθεί στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και τις κάνουμε σε εξωτερικούς χώρους, μαζεύουμε τεράστια πλήθη (…) Σε μερικές από αυτές τις συγκεντρώσεις συμμετείχαν 35.000- 40.000 άνθρωποι».