Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται το βαρύτερο χτύπημα στον κόσμο από τον κοροναϊό. Περίπου 10 μήνες μετά την εμφάνιση του του SARS-coV-2, η Αμερική έχει 207.808 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα έχουν αγγίξει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins, τα 7.277.759!

Ωστόσο, παρά τη συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ επέμενε στη θέση του πως η νόσος θα… εξαφανιστεί. «Στο τέλος θα έχω δίκιο. Ξέρετε, έχω πει: «Θα εξαφανιστεί». Θα συνεχίσω να το λέω», έλεγε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Όμως, έτσι αναπάντεχα ο Ντόναλντ και Μελάνια Τράμπ δέχτηκαν το χτύπημα του… κοροναϊού.

Η ανακοίνωση έγινε μέσα από το tweet του Αμερικάνικου προέδρου. «Η Πρώτη Κυριά κι εγώ βγήκαμε θετικοί στον κοροναϊό. Θα αρχίσουμε αμέσως καραντίνα και διαδικασία ανάρρωσης. Θα το περάσουμε ΜΑΖΙ» έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Τραμπ φαίνεται ότι μολύνθηκε από τη στενή του συνεργάτη Χόουπ Χικς, που διαγνώστηκε θετική στον κοροναϊό. Η 31χρονη, μαζί με τον αμερικανό πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία, ταξίδεψαν στο Κλίβελαντ για το πρώτο debate ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, αλλά και στη Μινεσότα πάλι στο πλαίσιο προεκλογικής.

Το πρώτο tweet της Μελάνια

Μετά τον Ντόναλντ Τραμπ, που ανακοίνωσε στο Twitter, ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Μελάνια βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ήρθε η σειρά της Πρώτης Κυρίας να «τιτιβίσει» για την είδηση.

«Όπως τόσο Αμερικανοί φέτος έτσι και εμείς είμαστε σε καραντίνα στο σπίτι, μετά τη θετική διάγνωση για COVID-19. Είμαστε καλά και έχουμε ακυρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας. Βεβαιωθείτε ότι είστε ασφαλείς και θα το περάσουμε αυτό όλοι μαζί» έγραψε.

Τι λέει ο γιατρός του Τραμπ

Ο  Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό, «είναι καλά», διαβεβαίωσε ο γιατρός της αμερικανικής προεδρίας, ο Σον Κόνλεϊ.

Ο Τραμπ θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της περιόδου της «ανάρρωσής» του, πρόσθεσε ο Κόνλεϊ, τονίζοντας πως θα «συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του» κανονικά, εξ αποστάσεως.

Η αμερικανική προεδρία γνωστοποίησε παράλληλα ότι το προγραμματισμένο ταξίδι του Τραμπ στη Φλόριντα αποφασίστηκε να ακυρωθεί.

Τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν ο 74χρονος μεγιστάνας και η σύζυγός του Μελάνια έδειξαν πως έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Μια στενή συνεργάτιδα του Τραμπ, η Χόουπ Χιξ, έγινε γνωστό νωρίτερα ότι παρουσιάζει συμπτώματα της COVID-19.

Ο Τράμπ και οι… ιδέες του για τον κοροναϊό

Και ενώ ολόκληρος ο κόσμος παλεύει ενάντια στην πανδημία, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δίστασε να πει ψέματα για τον κοροναϊό.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα λεγόμενα του προέδρου των ΗΠΑ πώς «ο κοροναϊός και η οικονομική ύφεση έχουν σταλεί από τον Θεό για να… με δοκιμάσει».

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στους επιστήμονες να εξετάσουν το ενδεχόμενο θεραπείας ασθενών με κοροναϊό με μεγάλη δόση ακτινοβολίας έως με ενέσεις με απολυμαντικό.

Μάλιστα είχε πει «αν «βομβαρδίζαμε» το σώμα με μια τρομακτική ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας ή ενός δυνατού φωτός; Και νομίζω ότι είπατε πως δεν έχει ελεγχθεί αλλά θα το δοκιμάσετε».

Στην συνέχεια ο Τραμπ πρότεινε ενέσεις με… απολυμαντικό. «Και μετά βλέπω και το απολυμαντικό. Που τον σκοτώνει σε ένα λεπτό (τον κοροναϊό), σε ένα λεπτό! Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό; Με ένεση, ή με έναν καθαρισμό. Όπως βλέπετε μπαίνει στους πνεύμονες και πολλαπλασιάζεται στους πνεύμονες. Οπότε θα ήταν ενδιαφέρον να το δοκιμάσουμε κι αυτό» ήταν συγκεκριμένα τα λόγια του προέδρου της Αμερικής.

Αρκετές φορές ο πρόεδρος των ΗΠΑ «έβλεπε» ότι ο κορονοϊός θα εξασθενήσει «όταν μπούμε στον Απρίλιο και ο καιρός γίνει πιο ζεστός. Η ζέστη έχει αρνητική επιρροή σε αυτό το είδος ιών», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει.

«Τα νούμερα του κορονοϊού είναι πολύ καλύτερα, ήδη πέφτουν κατά πολύ», έλεγε συνεχώς ο Τράμπ όταν τα κρούσματα αυξάνονταν ή ήταν σε σταθερό επίπεδο.

Δεν έλειψε, βέβαια και η αναφορά ότι είμαστε στον τελευταίο γύρο της πανδημίας όταν ο χειμώνας πλησιάζει και οι ΉΠΑ έχουν καταγράψει ήδη πάνω από 200.000 θανάτους.

Στο εργοστάσιο της Ford ο Τραμπ ανέφερε ότι «φορούσα (μάσκα), αλλά δεν ήθελα να δώσω στους δημοσιογράφους την ικανοποίηση να τη δουν».

Σε άλλη περίπτωση είχε αναφέρει ότι «φοράω μάσκα όταν χρειάζεται». Κοροϊδεύοντας τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ είχε προσθέσει: «Δεν φοράω μάσκες όπως εκείνος. Κάθε φορά που τον βλέπουμε, φοράει μάσκα. Μπορεί να μιλάει 60 μέτρα μακριά τους και εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη μάσκα που έχω δει».

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως ο κοροναϊός εξαπλωθεί στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε:

«Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και τις κάνουμε σε εξωτερικούς χώρους, μαζεύουμε τεράστια πλήθη (…) Σε μερικές από αυτές τις συγκεντρώσεις συμμετείχαν 35.000- 40.000 άνθρωποι».