Πραγματοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, τα εγκαίνια της μεγάλης εικαστικής έκθεσης: «Οπτική και Υλοποιημένη Πρόσληψη», στην οποία συμμετέχουν 31 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί με μοναδικά έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της εφημερίδας «Το Βήμα» και τα 90 χρόνια της εφημερίδας «Τα Νέα», της οποίας την επιμέλεια είχε ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Εμμανουήλ Μαυρομμάτης.

Σημειώνεται, ότι τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων αρχών για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η έκθεση αυτή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά γεγονότα των τελευταίων ετών, καθώς συγκεντρώνει μερικούς από τους πιο καταξιωμένους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες. «Με την έκθεση αυτή, ο Πειραιάς καθίσταται για ακόμα μια φορά σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας» τόνισε ο κ. Μώραλης και ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια συστηματική προσπάθεια, ώστε αφενός να αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος που διαθέτει ο Πειραιάς και αφετέρου να φιλοξενούνται στην πόλη σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, επεσήμανε ότι η έκθεση αυτή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη από τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα» τονίζοντας: «Πρόκειται για δύο μεγάλες και ιστορικές εφημερίδες της χώρας μας, οι οποίες εκτός όμως από τον ρόλο τους ως Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, προσφέρουν πολύπλευρα στην ελληνική κοινωνία και σε άλλους τομείς, όπως είναι ο Πολιτισμός. Το αποδεικνύουν εμπράκτως, στηρίζοντας παρόμοιες εκθέσεις, όπως είναι αυτή που έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο ιστορικό κτήριο της Δημοτικής μας Πινακοθήκης».

Τέλος, ο κ. Μώραλης ευχαρίστησε τους συντελεστές της έκθεσης και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν και κάλεσε τους πολίτες να επισκεφθούν την έκθεση, τηρώντας φυσικά τα μέτρα και τις οδηγίες των αρχών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19.

Η  Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, σε δήλωσή της, επεσήμανε:

«Βρισκόμαστε σε έναν υπέροχο χώρο, το παλιό μας ταχυδρομείο ένα από τα πιο όμορφα κτήρια του Πειραιά. Φιλοξενούμε μια έκθεση με 31 καλλιτέχνες, οι οποίοι δημιούργησαν έργα ειδικά για τη Δημοτική Πινακοθήκη και εκτίθενται για πρώτη φορά στον Πειραιά. Είναι μια έκθεση την οποία έχουμε στήσει από τον Ιούνιο και θα είναι πολύ μεγάλη μας χαρά να έρθει κόσμος να τη δει, σχολεία, δημότες μας και όχι μόνο, για να χαρούν αυτά τα ξεχωριστά και υπέροχα έργα. Ο Δήμος Πειραιά και εγώ προσωπικά στηρίζουμε οποιαδήποτε έκφανση πολιτισμού. Είναι κομμάτι της κουλτούρας μας. Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή τόσο σημαντικοί καλλιτέχνες να έχουν φτιάξει κάτι ιδιαίτερο για εμάς και να είμαστε οι  πρώτοι  που το δείχνουμε».

Ο Διευθυντής του «Βήματος» κ. Αντώνης Καρακούσης, σε δήλωσή του, σημείωσε:

«Το «Βήμα» και τα «Νέα», σχεδόν έναν αιώνα από την κυκλοφορία τους, συμβάλλουν και συμμετέχουν σε όλες τις προσπάθειες πολιτισμού, κι αυτό κάνουμε και τώρα. Θεωρούμε ότι αυτή η έκθεση είναι από τα πιο σημαντικά εικαστικά γεγονότα της χρονιάς. Δυστυχώς, γίνεται σε αντίξοες συνθήκες, αλλά πάρα ταύτα, ελπίζουμε ότι το κοινό θα ανταποκριθεί και θα έρθει να τη δει. Η έκθεση είναι εξαιρετική, υπάρχουν 31 έργα μοντέρνας τέχνης σύγχρονων εικαστικών και νομίζω ότι είναι μια σπουδαία προσπάθεια. Η τέχνη γαληνεύει την ψυχή. Έχουμε ανάγκη από τέτοιες στιγμές πολιτισμού, ειδικά αυτήν την περίοδο».

Ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση, σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων,  ανέφερε:

«Η βασική ιδέα της έκθεσης αφορά τον τρόπο με τον οποίο «βλέπουν» οι καλλιτέχνες. Ο τίτλος της έκθεσης προκύπτει από το οπτικό βλέμμα, δηλαδή αυτό το οποίο βλέπει ο καλλιτέχνης και το υλοποιημένο, τις κατασκευές πλέον που έχει κάνει. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη για τη στήριξη την οποία παρείχε στη διοργάνωση της έκθεσης και φυσικά όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν ώστε σήμερα να παρουσιάζουμε αυτό το εικαστικό γεγονός στον Πειραιά».

Η ιστορικός, Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά  κα Ευαγγελία Μπαφούνη, η οποία έχει την εποπτεία της έκθεσης, σε δήλωσή της, ανέφερε: «Η έκθεση αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη πρόκληση για εμάς, για το γεγονός ότι 31 καλλιτέχνες με διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικές προσλαμβάνουσες, διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την τέχνη βρέθηκαν κάτω από την ίδια στέγη. Η ευτυχής συγκυρία του εορτασμού των 100 χρόνων του «Βήματος» και των 90 χρόνων των «Νέων», επέτρεψε την υλοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής έκθεσης, καθώς στάθηκαν αρωγοί μας από την πρώτη στιγμή».

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκε και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Alter Ego Media, κα Φωτεινή Υψηλάντη.

Σχετικά με την Έκθεση «Οπτική και Υλοποιημένη Πρόσληψη»

Επιμέλεια: Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Ομότιμος Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Δημήτρης Αληθεινός, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κατερίνα Αποστολίδου, Κώστας Βαρώτσος, Έρση Βενετσάνου, Κώστας Βρούβας, Μανόλης Γιανναδάκης, Δημοσθένης Δαββέτας, Γιάννης Ζιώγας, Δημήτρης Ζουρούδης, Εύη Κυρμακίδου, Παντελής Λαζαρίδης, Μιχάλης Μανουσάκης, Βασίλης Μπαλάσκας, Νίκος Ναυρίδης, Δημήτρης Ξόνογλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Ζήσης Παπαζαχαρίου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Άρης Προδρομίδης, Χρίστος Σιμάτος, Άγγελος Σκούρτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Ματίνα Σταυροπούλου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Δημήτρης Ταντανόζης, Νίκος Τρανός, Κωστής, Γιώργος Τσακίρης, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις  23 Δεκεμβρίου 2020.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00. Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00.

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29)

Τηλ. επικοινωνίας: 210 41 01 400-402

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά λειτουργεί σύμφωνα με όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.