«Υπογραμμίζει το ειδικό βάρος της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα.

Έμφαση στο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας και ΗΠΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην κοινή δήλωση των Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο και αναφερόμενος συνολικά στην παρουσία του κ. Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη, όπου θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του κ. Μητσοτάκη στα Χανιά, ο κ. Πέτσας επεσήμανε το ρόλο της Θεσσαλονίκης ως «αναπτυξιακού κέντρου για τα Βαλκάνια», αλλά και το ρόλο της βάσης της Σούδας στο πλαίσιο της αμυντικής και ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

«Σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη.

Συζήτησαν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας- Η.Π.Α., την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και, βεβαίως, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δύο Υπουργοί εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία και σας παραπέμπω.

Δεύτερη επίσκεψη σε ένα χρόνο στην Ελλάδα

Σήμερα το απόγευμα ο Αμερικανός Υπουργός θα μιλήσει σε επιχειρηματικό συνέδριο για την ενέργεια» τόνισε εισαγωγικά ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Στη συνέχεια, θα μεταβεί στα Χανιά, όπου θα φιλοξενηθεί από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πατρικό του σπίτι.

Ο Πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Υπουργός θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την άμυνα, την ασφάλεια και τις επενδύσεις, ενώ αύριο, μεταξύ άλλων, θα επισκεφθούν την αμερικανική βάση στη Σούδα.

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η δεύτερη επίσκεψη μέσα σε μόλις ένα χρόνο:

– Αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει αφενός η Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και αφετέρου η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

– Υπογραμμίζει την αναβαπτισμένη ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αναδεικνύει το ειδικό βάρος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Πέτσας ερωτηθείς σχετικά με την ατζέντα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία τόνισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συζητήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.