Σύγχυση και αντιπαραθέσεις προκαλούν οι αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown με αιχμή την Αττική όπου συγκεντρώνεται η παραγωγή του σχεδόν μισού ΑΕΠ της χώρας. Την ίδια ώρα ερωτηματικά γεννά για τη σκοπιμότητά του το γεγονός ότι το θέμα ενός νέου lockdown ουσιαστικά έχει ανοίξει εδώ και μερικές ημέρες με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης και ειδικότερα του μεγάρου Μαξίμου.

Η οικονομία αντέχει…

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown.

Όπως εξήγησε ο τσάρος της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα «έχτισε» ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε 37,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε όποια δυσκολία προκύψει αλλά και για να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών εάν θα γίνει ή όχι νέο lockdown και πως η επιλογή της κυβέρνησης είναι να ακούει τους ειδικούς και να αποφασίζει. Σε αυτό το πλαίσιο της κυβερνητικής γραμμής ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η οικονομία έπεται και αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία.

…δύσκολα θα το άντεχε

Ωστόσο, μόλις χτες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε κατά ενός νέου lockdown εκφράζοντας την ευχή να μην χρειαστεί αυτή η «ύστατη επιλογή», καθώς όπως ανέφερε η οικονομία «πολύ δύσκολα θα το άντεχε».

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας πριν από περίπου μία εβδομάδα είχε ανοίξει ζήτημα νέου lockdown λέγοντας ότι «δεν αποκλείουμε τίποτα, όλα είναι στο τραπέζι» και πρόσθετε ότι «δεν τίθεται δίλημμα «οικονομία ή υγεία». Έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

Είχε βέβαια προσθέσει ο κ. Πέτσας ότι «τώρα δεν είμαστε εκεί, αλλά στο τραπέζι πρέπει να έχουμε όλες τις επιλογές». Βεβαίως μέσα σε αυτή την εβδομάδα κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι και στη δημόσια συζήτηση ένα lockdown στην Αττική θεωρείται σχεδόν προδιαγεγραμμένο.

Πάντως και τότε που ο κ. Πέτσας είχε ανοίξει το ζήτημα, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κινούνταν σε άλλο μήκος κύματος  και αναιρούσε ουσιαστικά όσα είχε πει ο κ. Πέτσας καθώς όπως υποστήριζε ο κ. Κοντοζαμάνης «δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να μιλάμε για lockdown».

Μην αναλωνόμαστε σε σενάρια

Στις συγκρουόμενες τοποθετήσεις Σταϊκούρα και Γεωργιάδη για το αν η οικονομία θα άντεχε ένα δεύτερο lockdown, ήρθε και η τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας ο οποίος κατά την απογευματινή ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού συνέστησε «να μην αναλωνόμαστε σε σενάρια» όσον αφορά το πόσο πιθανό ή όχι είναι ένα lockdown και να εστιαστεί η προσοχή όλων στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.

Ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία το αντέχει

Υπενθυμίζεται δε, ότι από τα μέσα προς τέλη Αυγούστου ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε δηλώσει ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν θα άντεχε ένα νέο lockdown.

Όταν το θέμα ενός νέου lockdown -ή έστω ενός κατ’ όνομα «τοπικού» lockdown στην Αττική, το οποίο εξ’ αντικειμένου θα επηρέαζε αποφασιστικά την πορεία της ύφεσης και τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς στο λεκανοπέδιο συγκεντρώνεται το 45% της παραγωγικής δραστηριότητας- άνοιξε από πλευράς κυβέρνησης σε επίπεδο ζύμωσης, σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που το αντιμετώπισαν ως ομολογία κυβερνητικής ήττας και αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού.

Η οικονομία αντέχει και προσλήψεις

Ωστόσο η παρέμβαση Σταϊκούρα περί αντοχών της οικονομίας σε ένα ενδεχόμενο λουκέτο στην οικονομία έδωσε λαβές για να ανοίξουν και άλλα ζητήματα περί προτεραιοτήτων στην οικονομία σε συνθήκες πανδημίας. Όπως για παράδειγμα το αν αντέχει η οικονομία σε προσλήψεις ιατρικού-νοσηλευτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, οδηγών στις αστικές συγκοινωνίες ώστε να μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού και περιορισμού της διασποράς του ιού.

Ουσιαστικά το ερώτημα που ετέθη σήμερα είναι το γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για προσλήψεις ή για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα αφού υπάρχουν χρήματα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μιας νέας καραντίνας;

«Ο κ. Σταϊκούρας είπε σήμερα ότι η ελληνική οικονομία αντέχει και δεύτερο lockdown. Πράγματι είχαμε θωρακίσει την ελληνική οικονομία για να αντέξει πολλά», τονίζει ο κ. Τσακαλώτος και προσθέτει:

«Αλλά η ελληνική οικονομία αντέχει και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Αντέχει προσλήψεις καθηγητών, ώστε να έχουμε λιγότερα παιδιά στις τάξεις. Αντέχει αύξηση δρομολογίων στα ΜΜΕ, ώστε να μη στοιβάζονται οι άνθρωποι. Αντέχει ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων, ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός σε επιχειρήσεις».

«Η ελληνική οικονομία εν δυνάμει θα άντεχε όλα αυτά αν η κυβέρνηση επιδείκνυε την απαιτούμενη στρατηγική. Και θα αποφεύγαμε τα χειρότερα σε αυτή την περίπτωση, καθώς και τη στοχοποίηση διαφορετικής κοινωνικής ομάδας κάθε μέρα», σημειώνει ο ίδιος, καταλήγοντας ότι «το μόνο που δεν αντέχουν η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία είναι η επικοινωνιακή προσήλωση των αρίστων επιτελικών» καταλήγει στο σχόλιό του ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Έλλειψη συντονισμού καταλογίζει στην κυβέρνηση η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου αντιπαραβάλλοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

«Ο κ. Γεωργιάδης χθες είπε ότι δεν αντέχουμε νέο lockdown. Ο κ. Σταϊκούρας σήμερα είπε ότι το αντέχουμε. Κανείς βέβαια στην κυβέρνηση δεν απαντάει στο τι έκανε λάθος και φτάσαμε εδώ», σχολιάζει η Ε. Αχτσιόγλου και σημειώνει:

«Ας αντιληφθούν τουλάχιστον ότι η δουλειά τους δεν είναι να κάνουν δημοσιογραφικό σχολιασμό. Ας συντονιστούν έστω και τώρα στην κυβέρνηση για να στηρίξουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις».

Απευκταίο

Απευκταίο χαρακτήρισε ένα δεύτερο lockdown o Νίκος Φίλης. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «κανείς δεν εύχεται να έρθει. Την πρώτη φορά πάρθηκε μέσα σε ειδικές συνθήκες. Είχαμε αιφνιδιαστεί από το ξέσπασα της πανδημίας και έπρεπε να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας» και πρόσθεσε:

«Αξιοποιήθηκε το εξάμηνο που μεσολάβησε για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας;

Έγινε προετοιμασία για να ανοίξουν τα σχολεία με καλύτερους όρους, με λιγότερους μαθητές στην τάξη;

Έγινε προετοιμασία για να είναι πυκνότερα τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες και να μην συνωστίζονται οι πολίτες, ο ένας πάνω στον άλλο, πηγαίνοντας στη δουλειά τους;

Την απάντηση τη γνωρίζουμε. Τα τρία αυτά -Παιδεία, Υγεία, Συγκοινωνίες- ήταν τα μέτωπα αιχμής στα οποία μια υπεύθυνη κυβέρνηση έπρεπε να παρέμβει δραστικά, αφού είχε το χρόνο. Δεν έκαναν όμως τίποτα σοβαρό. Βλέπεις εκεί χρειαζόταν δουλειά και πόροι.

Το μόνο που όπως φάνηκε ήξεραν «καλά», ήταν η επιβολή περιοριστικών μέτρων, το lockdown, με τις οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που το συνοδεύουν. Ένα δεύτερο, και γενικευμένο, δύσκολα θα το αντέξει η κοινωνία. Η κυβέρνηση έφτιαξε ένα success story -αλλά τώρα φάνηκε η γύμνια.

Όσο για τις ατομικές ευθύνες, αυτές καθορίζονται από το πλαίσιο που φτιάχνει η πολιτική εξουσία. Δεν μπορείς στα σοβαρά να καθορίζεις 9 άτομα σε ένα δημόσιο χώρο αλλά 25 και 27 σε μια κλειστή τάξη 35 τετραγωνικών. Αυτό δεν γίνεται καν κατανοητό από τον κόσμο. Είναι φθηνό μετά να τον κατηγορείς για να ξεπλύνεις τις δικές σου ευθύνες».

Αδιανόητο

Υπενθυμίζεται ότι αναφανδόν κατά ενός νέου lockdown έχει ταχθεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά με δηλώσεις από την Θεσσαλονίκη όπου είχε τονίσει ότι είναι αδιανόητο να ξανασυζητάμε για lockdown. «Αυτό αποδεικνύει την τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας στη δεύτερη φάση» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά.

Ως εδώ με την υποκρισία

Κριτήριο των αποφάσεων της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας δεν είναι η πραγματική προστασία της δημόσιας υγείας αλλά η συνέχιση της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής της υποστηρίζει το ΚΚΕ και ζητάει επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας καθώς μαζικές προσλήψεις στην υγεία, την παιδεία και τις συγκοινωνίες και μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

«Ως εδώ με την υποκρισία. Πάρτε ουσιαστικά μέτρα τώρα!» τονίζει το ΚΚΕ.