Προσωρινό «αντίο» θα πρέπει να πουν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου σε μερικές αγαπημένες τους ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως οι συναυλίες και ο κινηματογράφος.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα για την Αττική στο πλαίσιο της ανάσχεσης της πανδημίας του κοροναϊού.

Τα μέτρα για πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο αυτό, από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, αναστέλλονται όλες οι συναυλίες σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Επίσης, κλείνουν και οι κινηματογράφοι σε κλειστούς χώρους.

Επιβάλλεται ακόμη όριο 20 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι, τα βαφτίσια και οι κηδείες.

Τέλος, υπάρχει όριο 9 ατόμων σε συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Από το μέτρο αυτό τη… γλίτωσε η εστίαση, στην οποία θα εξακολουθούν να ισχύουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

Ειδικά μέτρα στην Αττική για τους εργαζόμενους και για ευάλωτες ομάδες

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην Αττική είναι εστίες διασποράς του ιού. Συγκεκριμένα, το 29,07% των κρουσμάτων αφορά σε ιδιωτικούς υπαλλήλους, ενώ ακολουθούν με περίπου 13% οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Για τα υπόλοιπα είδη εργαζομένων τα ποσοστά είναι μονοψήφια.

Ο υπουργός κάλεσε τους εργοδότες να συμπράξουν στο έργο της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας και τηρώντας τα αυστηρά μέτρα.

Έτσι, για τους χώρους εργασίας αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
  • Κλιμακωτό ωράριο στο Δημόσιο: προσέλευση σε τρία κύματα (στις 7, 8 και 9 το πρωί) και αποχώρηση σε 4 κύματα (εντός διώρου από τη λήξη εργασίας)
  • Σαρωτικοί έλεγχοι σε χώρους εργασίας και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα στους χώρους εργασίας
  • Rapid test σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων

Τέλος, αποφασίστηκε η διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας για τα ασυμπτωματικά θετικά κρούσματα μεταξύ ευάλωτων ομάδων (πρόσφυγες κτλ).