«Η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ελλάδα φέρει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής που έπαιξε την υγεία του λαού στο τζόγο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ειδικά στον τουρισμό και τις μεταφορές, τα οποία απαιτούσαν «εκπτώσεις» στα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του σε περιορισμένο, λόγω κοροναϊού, ακροατήριο πενήντα ατόμων στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Καθρέφτης

«Δυστυχώς -και από την αρχή της διαχείρισης- κριτήριο δεν ήταν η υγεία του λαού, όπως υποκριτικά έλεγε η κυβέρνηση, αλλά το να μη γονατίσει το ρημαγμένο δημόσιο σύστημα υγείας, που με ευθύνη της σημερινής κι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση», είπε ο κ. Κουτσούμπας και εξήγησε:

«Από τη μια περιορισμός στο ελάχιστο κάθε προληπτικού μέτρου που θα απέτρεπε τους τουρίστες – πελάτες, συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς, ελλιπή μέτρα στις δομές ηλικιωμένων και προσφύγων – μεταναστών, αυξάνοντας την πιθανότητα ακόμα και µαζικών κρουσµάτων και από την άλλη «νουθεσίες» προς το λαό για την τήρηση των προληπτικών μέτρων, προσαρμόζοντας και κάποια επιστημονικά δεδομένα».

Κατήγγειλε ότι «η μεγαλοεργοδοσία αποκρύπτει κρούσματα κοροναϊού σε χώρους δουλειάς, ενώ απαιτεί ακόμη και την προσέλευση στη δουλειά εργαζομένων που θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Η αύξηση των κρουσμάτων, η όποια χαλαρότητα καλλιεργήθηκε, είναι ο καθρέφτης της δικής της ανευθυνότητας, των παλινωδιών και των αντιφάσεών της στα μέτρα προστασίας, κυρίως όμως της υποταγής της δημόσιας υγείας στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε πως η ανησυχία για την πανδημία έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη ενόψει της έναρξης της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς, καθώς, όπως είπε, ξεκινά με τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και υποδομές, ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και αυτές οι ελλείψεις είναι που διαμορφώνουν συνθήκες συγχρωτισμού στα σχολεία.

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι «δεν αξιοποίησε τον κερδισμένο χρόνο από τις θυσίες του λαού, για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας από ένα αναμενόμενο δεύτερο κύμα στις συνθήκες του χειμώνα και από τον κίνδυνο αδυναμίας κάλυψης οξυμένων αναγκών για άλλες σοβαρές ασθένειες».

Να υλοποιήσει η κυβέρνηση τις προτάσεις του ΚΚΕ

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, οι κλίνες και οι ΜΕΘ δεν επαρκούν ούτε για τις τρέχουσες ανάγκες, πόσο μάλλον για συνθήκες πανδημίας.

Παράλληλα τόνισε πως το ΚΚΕ έχει καταθέσει και μέσα στη Βουλή πρόσφατα ολοκληρωμένες προτάσεις και μέτρα και κάλεσε την κυβέρνηση άμεσα να τα υλοποιήσει πριν είναι πολύ αργά, αν και ήδη έχει χαθεί πολύς πολύτιμος χρόνος.

«Σήμερα, ο ελληνικός λαός πρέπει να μπει αγωνιστικά μπροστά. Να παλέψει, να συγκρουστεί με την στρατηγική του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη, να συγκρουστεί με την εγκληματική αδράνεια και τα μέτρα που δεν λύνουν τα προβλήματα της υγείας και προστασίας της ζωής του λαού», είπε χαρακτηριστικά.

Αντιλαϊκά

Αντιλαϊκά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά με τα μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνίας και της οικονομίας, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Helexpo Forum, παρατήρησε ότι έχουν αντιλαϊκό πρόσημο και τοποθετήθηκε αναλυτικά ως εξής:

– Η «εμβληματική» μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δεν ωφελεί τους εργαζόμενους. Στόχος του μέτρου είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ασφαλιστικό σύστημα, για να επιβαρύνει τελικά μόνο τους εργαζόμενους.

– Η περίφημη επιδότηση των θέσεων εργασίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιδότηση των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου. Και χρησιμοποιείται μόνο ως πρόσχημα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

– Η αναστολή συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα επίσης του μεγάλου κεφαλαίου, αφού επιτρέπουν στο κεφάλαιο να βάζει τους εργαζόμενους στην «κατάψυξη» για να τους χρησιμοποιήσει στη συνέχεια κατά το δοκούν. Οδηγούν σε νέα βίαιη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζόμενων.

-Η περιβόητη «ανακούφιση» για τους αυτοαπασχολούμενους, με την αναβολή πληρωμής υποχρεώσεων για μερικούς μήνες, δεν αλλάζει το γεγονός, πως θα κληθούν να αποπληρώσουν σε λίγους μήνες, το σύνολο των τεράστιων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που παραμένουν στο ακέραιο. Γίνεται μόνο και μόνο γιατί δεν είναι σε θέση να τις αποπληρώσουν τώρα, χωρίς αυτό να αλλάζει τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν: των ελάχιστων εισοδημάτων και των τεράστιων δυσκολιών που έχουν μπροστά τους.

-Η «προστασία» για 3 μήνες της πρώτης κατοικίας, καθόλου δεν αλλάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό να εξαναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά σε «πτώχευση», διευκολύνοντας το κεφάλαιο να τα αφαιμάξει και να μετατρέψει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές.

-Χρειάζεται τεράστιο πολιτικό θράσος από το κυβερνητικό επιτελείο, να εμφανίζεται ως θετικό μέτρο, ως «παροχή», το πετσόκομμα της δικαστικής απόφασης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων! Μόνο ντροπή πρέπει να αισθάνονται για τους απόμαχους της δουλειάς, που έδωσαν τη ζωή τους όλη, πλήρωσαν διπλά και τριπλά αυτά τα χρήματα όλο τον εργασιακό τους βίο.

Εχθρικό για τους λαούς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι είναι » αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων για την κατανομή κερδών και ζημιών στο στρατόπεδο του μονοπωλιακού κεφαλαίου, ένα στρατόπεδο δηλαδή εντελώς εχθρικό για όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Επισήμανε πως «λεφτά υπάρχουν» για το κεφάλαιο, για να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, που είναι και οι μόνοι οι οποίοι πρέπει να πανηγυρίζουν. «Το νέο πακέτο είναι κομμένο και ραμμένο για τους ομίλους της πράσινης οικονομίας και των ψηφιακών επενδύσεων, που θα βλέπουν ήδη εκτόξευση της κερδοφορίας τους και στους οποίους θα συρρεύσει ποταμός επενδύσεων. Οι θυσίες των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων μικρών επιχειρηματιών, θα συνεχιστούν και θα γίνονται πάνω στο βωμό της επανεκκίνησης της καπιταλιστικής οικονομίας».

Για σχέδιο Πισσαρίδη

Όσο για το «σχέδιο Πισσαρίδη» προειδοποίησε πως:

– Θα έχουμε δραστική μείωση του μεριδίου της εργασίας και του μεριδίου αυτοαπασχόλησης στο ΑΕΠ, δηλαδή φθηνότερη εργατική δύναμη, μέσω καθήλωσης και μείωσης μισθών, άλλων κοινωνικών παροχών και περιορισμό δικαιωμάτων.

– Προωθείται η πολιτική της «απελευθέρωσης», δηλαδή της εμπορευματοποίησης όσων τομέων ακόμα βρίσκονται σε κάποιο καθεστώς μερικής προστασίας.

– Θα ολοκληρωθεί η επίθεση στο ασφαλιστικό σύστημα, με μείωση των εργοδοτικών εισφορών και ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης.

– Προωθείται μεγαλύτερη φοροασυλία του κεφαλαίου, με νέες φοροαπαλλαγές και παράλληλα νέα επέκταση της φορολογίας στα λαϊκά στρώματα.

– Διαλύεται με το σχέδιο αυτό η όποια προστασία των ανέργων, με πρόσχημα τις αλλαγές των επιδομάτων, ώστε να μη λειτουργούν δήθεν ως «αντικίνητρο για την εργασία», με την υποχρέωση δηλαδή του άνεργου, να εργάζεται με όποιους μεσαιωνικούς όρους επιθυμεί το κεφάλαιο ως προϋπόθεση για να λαμβάνει τα επιδόματα.

– Προωθούνται νέες αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, με την «αυτονομία» των σχολικών μονάδων, που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ταξική διαφοροποίησή τους, τη συνολική απαξίωση τους.

Παιχνίδια συμμαχικών ανταγωνισμών στις πλάτες του λαού

Σχετικά με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την ενίσχυση της αμυντικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων παρατήρησε πως «την ίδια στιγμή που κλαίγονται ότι δεν έχουν χρήματα να ανακουφιστεί ο λαός, η κυβέρνηση εξαγγέλλει ένα νέο γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα, μια καινούργια «αγορά του αιώνα» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αξιοποιεί γι’ αυτό την ένταση με την Τουρκία. Προσπαθεί να μας πείσει ότι οι νέοι εξοπλισμοί, που θα πληρώσει ο λαός πανάκριβα, είναι αναγκαίοι δήθεν για την άμυνα, αποκρύβοντας ότι πάντα η συζήτηση για τα εξοπλιστικά κρύβει μεγάλες επιχειρηματικές και γεωπολιτικές στοχεύσεις, ότι συνολικά οι εξοπλισμοί είναι κρίκος στη μεγάλη κι επικίνδυνη αλυσίδα της ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής. Την ίδια ώρα μάλιστα, που η κυβέρνηση ανακοινώνει την αγορά πολεμικού υλικού από τη Γαλλία, προχωρά και στον εκσυγχρονισμό των αμερικάνικων F16, αποκαλύπτοντας έτσι τα παιχνίδια των συμμαχικών ανταγωνισμών που παίζονται στις πλάτες του ελληνικού λαού και που κοστίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, στο όνομα της άμυνας της χώρας».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους πολίτες σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ και επιτέθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

«Έχετε πρόσφατη τη μνήμη, για το πως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ πριν, το ΚΙΝΑΛ τώρα, άλλοι διάττοντες αστέρες, κομήτες στο χώρο της «αριστεράς και της προόδου» σε κόμματα και αποκόμματα, πρόδωσαν αρχές και αξίες, υπηρέτησαν τη σαπίλα του συστήματος, πως άλλοι πάλι βρέθηκαν στα υπουργικά έδρανα της κατά τα άλλα «επάρατης δεξιάς» και βάλε», είπε και συνέχισε: «Θα μου πείτε, συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια… Όμως το ΚΚΕ είναι αυτό το Κόμμα παντός καιρού που δεν θα σας προδώσει ποτέ. Και Κόμμα παντός καιρού δεν σημαίνει ποτέ «όπου φυσάει ο άνεμος», όπως θέλουν ο Τσίπρας ή η Γεννηματά τα δικά τους. Κόμμα παντός καιρού σημαίνει Κόμμα ικανό να αντέχει στις θύελλες και τις φουρτούνες».

Πηγή ΑΜΠΕ