Για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κατά τη σημερινή τεχνική συνάντηση, κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ, η επόμενη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου.

Στόχος της συνάντησης, προσθέτει, ήταν να συζητηθούν τρόποι για τον περιορισμό των ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για κάποιο επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην Αθήνα υπάρχει τις τελευταίες ημέρες ικανοποίηση για την απόσυρση του Oruc Reis από την περιοχή, ωστόσο η ρητορική που χρησιμοποιεί η Άγκυρα δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να στέλνει μήνυμα στην γείτονα «οι κινήσεις της να έχουν συνέχεια και συνέπεια για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσει ο διάλογος».

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την υφαλοκρηπίδα και τη χάραξη ΑΟΖ. «Μέχρι να υπάρχει οριστική οριοθέτηση είτε μέσω συμφωνίας είτε με προσφυγή στη Χάγη, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διάψευση της Αθήνας

Σημειώνεται πως σε αντίστοιχη ανακοίνωση είχε προβεί το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και την προηγούμενη εβδομάδα, με την Αθήνα να διαψεύδει τα περί ανταλλαγής απόψεων σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές διαμήνυαν πως υπήρξε μόνο υποβολή σχολίων στις προτάσεις του γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με τον αποκαλούμενο «μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων» και κανένας διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ειδικότερα, όπως επισήμαιναν, ο έλληνας αξιωματικός μετέβη στο γραφείο του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ προκειμένου υποβάλει τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των προτάσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ζήτησε από τον έλληνα αξιωματικό σειρά διευκρινήσεων επί των υποβληθέντων σχολίων.

Όπως υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε διάλογος με τον τούρκο αξιωματικό. Επιπρόσθετα, οι αναφορές σε «ανταλλαγή απόψεων» στο πλαίσιο «τεχνικών συζητήσεων» εντάσσονταν στη διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειές της.