Σε πόλεμο οδηγούνται όπως όλα δείχνουν η εταιρεία ειδών πολυτελείας LVMH και η αμερικανική Tiffany, με τις δύο εταιρείες να προσφεύγουν νομικά η μία εναντίον της άλλης.

Η γαλλική LVMH, που είναι η ιδιοκτήτρια μεταξύ άλλων των Louis Vuitton και Givenchy, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αγωγή κατά της εταιρείας κοσμημάτων Tiffany – την οποία ήθελε να αγοράσει αλλά τώρα φαίνεται ότι κάνει πίσω.

Η LVMH κατηγορεί την αμερικανική εταιρεία για χειρισμούς που έκανε εν μέσω πανδημίας, αλλά και για να αντικρούσει τις κατηγορίες της Tiffany ότι οι Γάλλοι της LVMH προσπαθούν εσκεμμένα να αποτύχει το ντιλ. Η Tiffany έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα κινηθεί νομικά κατά της LVMH για τον λόγο αυτόν.

Η LVMH ξανασκέφτεται τη συμφωνία εξαγοράς επικαλούμενη επιστολή που έλαβε από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, που ζητούσε να καθυστερήσει η εξαγορά μέχρι το 2021 λόγω της απειλής επιβολής αμερικανικών δασμών σε γαλλικά προϊόντα.

Ο Μπερνάρ Αρνό όμως, ο πρόεδρος της LVMH και ένας εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, φέρεται ότι ζήτησε εκείνος τη βοήθεια της γαλλικής κυβέρνησης για να αποσυρθεί από τη συμφωνία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία προκάλεσε αυτός την κίνηση να αποτραβηχτεί η LVMH από το ντιλ των 16 δισ. δολ. για την Tiffany, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο Αρνό, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, φέρεται ότι ζήτησε πρώτα βοήθεια από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας εισπράττοντας άρνηση, πριν να στραφεί τελικά στο υπουργείο Εξωτερικών. Την υπόθεση δεν θέλησαν να σχολιάσουν εκπρόσωποι της γαλλικής προεδρίας ή των δύο υπουργείων.

Η LVMH αρνείται ότι άσκησε οποιαδήποτε πίεση για το θέμα, ανέφερε εκπρόσωπός της. «Θα πρέπει να αστειεύεστε. Υπονοείτε σοβαρά ότι ζητήσαμε την επιστολή; Δεν θέλω καν να απαντήσω στην ερώτηση», απάντησε ο επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της LVMH Ζαν-Ζακ Γκουιόνι όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου.

Αρχικά η LVMH προχώρησε στην ακύρωση του ντιλ και στη συνέχεια η Tiffany προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί επικαλούμενη συμφωνία που έχει ήδη γίνει. Τώρα η LVMH κινείται και αυτή νομικά.

Η LVMH υποστήριξε ότι η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της συμφωνίας για λόγους που σχετίζονται με τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας. Η Tiffany από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η γαλλική εταιρεία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις κοινωνικές ταραχές στις ΗΠΑ, τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και την πανδημία, για να πληρώσει λιγότερα χρήματα για τη συμφωνία.

Η αυτοκρατορία του Μπερνάρ Αρνό δημιουργήθηκε έπειτα από δεκαετίες συγχωνεύσεων και εξαγορών. Ολα αυτά τα χρόνια απέκτησε τρανταχτά ονόματα, από την Christian Dior μέχρι τη Moët & Chandon. Σύμφωνα με το Bloomberg, η σύζυγος του Μακρόν, η Μπριγκίτ, διατηρεί στενές σχέσεις με την κόρη του Αρνό, Ντελφίν.

Εάν η συμφωνία προχωρούσε θα είναι το μεγαλύτερο ντιλ για την LVMH. Η Tiffany απασχολεί περίπου 14.000 εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων 5.000 ειδικευμένων τεχνιτών. Η εταιρεία, που είναι μεταξύ άλλων γνωστή για τα διαμαντένια δαχτυλίδια αρραβώνων, ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1837 από τον 25χρονο τότε Τσαρλς Λιούις Τίφανι και τον φίλο του Τζον Β Γιάνγκ. Η LVMH μπήκε στα κοσμήματα το 2012, όταν άνοιξε τέτοια μπουτίκ στο Παρίσι.

Οι εταιρείες ειδών πολυτελείας ήταν ανάμεσα σε αυτές που δέχθηκαν πολύ ισχυρό πλήγμα από την πανδημία. Οι αγορές τέτοιων προϊόντων μειώθηκαν σημαντικά και ο κλάδος ελπίζει σε ταχεία ανάπτυξη όταν θα μπορέσουν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.