Σάλο έχει προκαλέσει η κίνηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πέραν των προκλητικών ισχυρισμών του, εμφάνισε γράφημα με τη σημαία της ΕΕ σαν ημισέληνο.

Κατά τη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον τούρκο ΥΠΕΞ, όμως με την έναρξη της σύνδεσης με το γραφείο του, στα μόνιτορ εμφανίστηκε η εικόνα του κ.Τσαβούσογλου, αλλά και ένα γράφημα που έδειχνε στα αριστερά την τουρκική σημαία και δεξιά τη σημαία της ΕΕ τροποποιημένα τα αστέρια στα πρότυπα της Τουρκικής ημισέληνου.

Η πρώτη ένταση στην κουβέντα παρουσιάστηκε, όταν ο Γερμανός Πράσινος ευρωβουλευτής, Ράινχαρντ Μπουτικόφερ, ζήτησε να μην παρουσιάζεται αυτό το logo στις οθόνες της αίθουσας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως «αυτή είναι η σημαία μας για τις ευρωτουρκικές σχέσεις». Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις η εικόνα αποσύρθηκε.

Οι προκλήσεις Τσαβούσογλου

Ακολούθησε το φραστικό επεισόδιο με τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook, περιγράφει τι ακριβώς έγινε.

Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης:

«Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των θέσεων της Τουρκίας , ο κ. Τσαβούσογλου διαστρέβλωσε την πραγματικότητα υποστηρίζοντας ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλεται σε μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι «αποκλείουν την Τουρκία από τις συνεργασίες στην περιοχή», εκφράζοντας την άποψη ότι το Ελληνοαιγυπτιακο Σύμφωνο είναι παράνομο και υπονόμευσε τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά το Τουρκολιβυκό σύμφωνο απλά θωράκιζε τα δικαιώματα της γείτονος στην περιοχή.

Υποστήριξε ακόμη ότι η Γαλλία επεμβαίνει στην περιοχή βοηθώντας και το PKK, ενώ η Τουρκία θέλει απλά διάλογο χωρίς όρους και αποκλιμάκωση, χωρίς να πει λέξη για τις καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου από σχεδόν το σύνολο του Τουρκικού πολιτικού συστήματος, με πρωτοπόρο τον Ερντογαν.

Όμως δεν σταμάτησε εκεί, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επέδειξε μια προκλητική συμπεριφορά προς τους Ευρωβουλευτές που συμμετείχαμε.

Καταχράστηκε τον χρόνο που του δόθηκε από το προεδρείο και μίλησε συνολικά 42 λεπτά, χωρίς να δοθεί η ευκαιρία να του απευθύνουν οι ευρωβουλευτές ερωτήματα πέρα από τους coordinators.

Παρόλο που διέκοψα τον κ. Τσαβούσογλου και απευθυνόμενος στον προεδρεύοντα της συνεδρίασης, είπα ότι «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνουμε διάλογο και όχι μονόλογο», εκείνος συνέχισε, απειλώντας μάλιστα με αποχώρηση από τη συνεδρίαση, λέγοντας ότι «αν δεν θέλετε να ακουστεί η άποψη μου θα φύγω».

Επιπλέον, στην παρουσίαση που έκανε ο Τούρκος υπουργός, εκτός από χάρτες που παρουσίασε χωρίς αντίλογο, προέβαλε και το logo της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που παρουσιάζει τροποποιημένα τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ στα πρότυπα της Τουρκικής ημισέληνου.

Παρά τις αντιδράσεις που εξέφρασε και ο Γερμανός συντονιστής των Πρασίνων Reinhard Bütikofer, παρέμεινε στα μόνιτορ και μετά από παρέμβαση του προεδρείου αποσύρθηκε. Η όλη παρουσία του κ. Τσαβούσογλου ήταν ενδεικτική του πώς βλέπει πια η Άγκυρα τον Ευρωτουρκικό διάλογο», αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης.