Πρόσφυγες και μετανάστες κατευθύνονται με φωνές και συνθήματα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν παραταχθεί στο δρόμο που οδηγεί στην πόλη της Μυτιλήνης.

Οι διαδηλωτές που ζούσαν μέχρι προχθές στον καταυλισμό της Μόριας, πλησιάζουν τις διμοιρίες των ΜΑΤ που απαντούν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Πρόσφυγες και μετανάστες που ζητούν να φύγουν από τη Λέσβο προς την Ευρώπη πετούν πέτρες στους αστυνομικούς οι οποίοι προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση. Η ένταση συνεχίζεται. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν προς τους αστυνομικούς οι οποίοι απομακρύνονται από το σημείο για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Λίγα λεπτά αργότερα τα επεισόδια επαναλαμβάνονται καθώς οι μετανάστες δεν υποχωρούν. Κάποιοι σπάνε μεγάλες πέτρες σε μικρότερα κομμάτια για να τα κάνουν πολεμοφόδια.

Μικρά παιδιά ανάμεσα στους διαδηλωτές

«Οι χειρότεροι φόβοι όλων επιβεβαιώνονται το μεσημέρι του Σαββάτου στη Μόρια. Το καζάνι που έβραζε εδώ και δυο ημέρες με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να κοιμούνται στους δρόμους του νησιού έχει πλέον εκραγεί. Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται την τελευταία μισή ώρα στο δρόμο που συνδέει τη ΔΕΗ με το Καρά Τεπέ».

Τα χημικά της ΕΛ.ΑΣ μοιραία πέφτουν ανάμεσα σε παιδιά που βρίσκονται εκεί με τους γονείς τους. Κάποιοι προσπαθούν να τα προφυλάξουν. Μια μητέρα έχει σφίξει στην αγκαλιά της το παιδί της που κλαίει από το φόβο.

Ανάβουν μια πρόχειρη εστία φωτιάς στο οδόστρωμα για να αντιμετωπίσουν μια νέα ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ.

Στη περιοχή φτάνει ασθενοφόρο για να παραλάβει έναν ηλικιωμένο που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν παιδιά προσέφεραν λουλούδια στους αστυνομικούς των ΜΑΤ.

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά

Το κλίμα στην περιοχή ήταν τεταμένο από το πρωί καθώς κατά τη διάρκεια ειρηνικής πορείας μεταναστών και προσφύγων με αίτημα την αποχώρηση από τη Λέσβο άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε ξερά χόρτα και θάμνους.

Μάλιστα χρειάστηκε και η παρέμβαση αεροσκαφών τύπου πετζετέλ που έκαναν ρίψεις νερού για να ελεγχθεί προτού πάρει διαστάσεις.

Παράλληλα στη νέα δομή στο παλιό πεδίο βολής στο Καρά Τεπέ μπουλντόζες διαμορφώνουν το χώρο και στήνονται σκηνές. Σε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που ξεκίνησαν να μπαίνουν στη δομή από σήμερα γίνονται rapid test κοροναϊού από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Όσα άτομα είναι συμπτωματικά ή διαπιστωθεί ότι είναι θετικά σε COVID-19 θα μεταφέρονται σε ειδική δομή καραντίνας που είναι ήδη έτοιμη.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA