Να φτάσει στα όρια του το Εθνικό Σύστημα Υγείας θέλουν να αποφύγουν κυβέρνηση και επιστήμονες καθώς βλέπουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς αλλά και τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Αύξηση 70% των διασωληνώσεων τον Σεπτέμβριο

Το περασμένο 24ωρο, 480 ασθενείς με κοροναϊό βρίσκονταν σε νοσοκομεία αναφοράς. Από αυτούς, οι 52 ήταν διασωληνωμένοι. Ο αντίστοιχος αριθμός στις 30 Αυγούστου δεν ξεπερνούσε τους 36. Δηλαδή, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, οι διασωληνώσεις ασθενών λόγω κορωνοϊού αυξήθηκαν σχεδόν κατά 70%.

Στην Αττική 1/2 εισαγωγές σε νοσοκομείο

Καθημερινά οι μισές και πλέον εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, αφορούν σε νοσοκομεία της Αττικής, η οποία καταγράφει σταθερά τον τελευταίο καιρό τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού. Είναι χαρακτηριστικό πως, στη Σωτηρία έχουν ήδη γεμίσει και τα 12 κρεβάτια της ΜΕΘ για τα περιστατικά κορωνοϊού, ενώ στον Ευαγγελισμό η πληρότητα αγγίζει το 60%.

Από την Τρίτη ανοίγουν επιπλέον 6 κρεβάτια εντατικής νοσηλείας για ασθενείς με κοροναϊό στον Ευαγγελισμό. Έτσι, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19 αυξάνονται από 18 που είναι σήμερα, σε 24. Συνολικά, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας ανοίγουν επιπλέον 18 κρεβάτια εντατικής για τον COVID στην Αττική.

Σενάρια για τη χρήση μάσκας στην Αττική

Η πορεία της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού το Σεπτέμβριο, θα ασκούσε πίεση στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, αν η πορεία της πανδημίας επιδεινωθεί, δεν αποκλείεται να δούμε και χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα, πάντως, με την καθηγήτρια σε περίπτωση που το μέτρο ενεργοποιηθεί στην Αττική δεν θα έχει καθολική εφαρμογή, παρά θα αφορά μόνο στις επιβαρυμένες περιοχές.