Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση τόσο από τα μηνύματα που εξέπεμψε προς την Τουρκία, η σύνοδος των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου, όσο και από τα αποτελέσματα της κατ’ ιδίαν συνάντησης Μητσοτάκη- Μακρόν, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (MED7).

Το τελεσίγραφο εστάλη ξανά στην Τουρκία με τον πλέον ηχηρό τρόπο: είτε σταματά τις προκλήσεις και τις εντάσεις είτε θα υποστεί  κυρώσεις. Αυτό σε συνδυασμό με το «Pax Mediterranea» που ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter o Εμανουέλ Μακρόν, εξόργισαν τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σαφώς  αισθάνεται στριμωγμένος και καταφεύγει σε σπασμωδικές κινήσεις, χαρακτηρίζοντας «λύκους» τον Γάλλο πρόεδρο και τον έλληνα πρωθυπουργό.

«Pax Mediterranea»

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα και Κύπρο, έστειλαν οι ηγέτες της MED7 χθες από την Κορσική.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter κατέστησε σαφές προς την Άγκυρα ότι η Γαλλία «βλέπει» τη Μεσόγειο ως θάλασσα που θα επικρατεί μόνο ειρήνη και σταθερότητα. «Pax Mediterranea» ήταν το λακωνικό μήνυμα του Γάλλου προέδρου στο twitter, παραφράζοντας το περίφημο Pax Romana (Ρωμαϊκή ειρήνη), που επικρατούσε την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) της MED7  και συγκεκριμένα στην παράγραφο 6 που αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Όπως φάνηκε, μάλιστα, από το κείμενο της διακήρυξης των MED7, οι ηγέτες του Νότου, εμμέσως καλούν τους εταίρους τους της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου να υιοθετήσουν κυρώσεις που να επεκταθούν ακόμη περισσότερο στο οικονομικό πεδίο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην διακήρυξη για την Τουρκία «εάν δεν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Οργή Ερντογάν

Με αναδημοσίευση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter μιας παλιάς του δήλωσης, από την εποχή μάλιστα που ήταν ακόμα δήμαρχος, απάντησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν,  στο αυστηρό μήνυμα της διάσκεψης των ηγετών των χωρών της Μεσογείου, προς την Άγκυρα, αλλά και στις σκληρές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Φαίνεται πως ο Ερντογάν θεωρεί πως τα tweets του είναι διαχρονικά γι΄αυτό και τα ποστάρει τόσα χρόνια μετά και μάλιστα σε μία τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία.

«Υπάρχει ένα τραπέζι λύκων που ετοιμάζεται. Εσείς οι λύκοι δεν θα καταφέρετε να μας φάτε είμαστε πολύ μεγάλοι», είχε πει τότε απευθυνόμενος στους Κεμαλιστές. Τώρα χρησιμοποίησε αυτή τη φράση για τη Σύνοδο της Κορσικής.