Η Ευρωλίγκα μπαίνει στην τελική ευθεία της. Οι ομάδες έχουν μπει για τα καλά σε ρυθμούς προετοιμασίας και το μοναδικό που απομένει είναι ο τρόπος που θα έχουμε τις μετακινήσεις των ομάδων στις πόλεις που έχουν απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας.

Τις προηγούμενες ημέρες και λίγο πριν το board των συλλόγων, η διοργανώτρια αρχή είχε προωθήσει το πρωτόκολλο υγείας που θα ακολουθηθεί την σεζόν που έρχεται, στο οποίο υπήρχαν αρκετές αλλαγές, οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν και με θέρμη από όλους.

Κάθε άλλο. Οι ομάδες αντέδρασαν εξ αρχής στην πρόταση της λίγκας για πρόστιμα σε περίπτωση που δεν μπορεί να βρεθεί μία ουδέτερη έδρας, εάν δεν είναι δυνατόν αν εισέλθει η φιλοξενούμενη ομάδα σε μία χώρα λόγω Covid-19. Οι ποινές και η στάση της Ευρωλίγκας ήταν υπέρ του δέοντος αυστηρή, ειδικά σε μία κατάσταση που οι σύλλογοι δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Την Πέμπτη λοιπόν πραγματοποιήθηκε η συνέλευση της Ευρωλίγκας, με τις ομάδες να καταστούν σαφές πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει.

Τι θα γίνει όμως; Η σημαντική παραλλαγή στις προτάσεις της λίγκας ήταν πως δεν τίθεται αρχικά θέμα προστίμου. Στην πιθανότητα λοιπόν που μία χώρα δεν επιτρέπει την είσοδο ομάδων από άλλες χώρες (όπως έγινε ας πούμε στο Κάουνας με την Εφές ή με τον Παναθηναϊκό στη Μόσχα), η γηπεδούχος ομάδα είναι αρμόδια να τρέξει όλες τις διαδικασίες για να βρει μία ουδέτερη έδρα για να γίνει το μεταξύ τους ματς όσο το δυνατόν γρηγορότερα (έχουν περίπου 15 μέρες για να γίνει αυτό εφικτό). Παράλληλα δεν έγινε δεκτή η σκέψη η γηπεδούχος να πληρώσει και τα έξοδα αποστολής των φιλοξενούμενων στην άλλη χώρα, καθώς θεωρείται αντιεπαγγελματικό και όπως νωρίτερα αναφέραμε δεν είναι ευθύνη των γηπεδούχων η όλη ταλαιπωρία.

Αρκετές από τις ομάδες ήδη έχουν προβεί σε κινήσεις προς τις κυβερνήσεις των χωρών τους για να δοθεί εξαίρεση στις αποστολές που έρχονται από συγκεκριμένες χώρες, που τους έχει απαγορευτεί η είσοδος. Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε πως θα μεριμνήσουν και οι υπόλοιπες ομάδες για να κάνουν το ίδιο, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Υπάρχουν σύλλογοι που κοιτούν πολύ σοβαρα το ενδεχόμενο να αποκτήσουν το δικό τους τσάρτερ, παρότι τα έξοδα για αυτήν την κίνηση ισοδυναμούν με την απόκτηση ενός καλού παίκτη.

Αναφορικά με το τζάμπολ και την έναρξη της διοργάνωσης, η Ευρωλίγκα είναι αδιαπραγμάτευτη και όλα δείχνουν πως θα ξεκινήσει κανονικά την πρώτη μέρα του Οκτώβρη.