Απάντηση στα όσα καταλογίζει η αντιπολίτευσης περί μυστικών συμφωνιών μετά την αναφορά του πρωθυπουργού στο άρθρο του στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde για «έγγραφη συμφωνία» με την Τουρκία στο Βερολίνο  έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε εδώ και καιρό.

«… Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση τόσο της Φώφης Γεννηματά όσο και του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, που σε tweet του επιτέθηκε στον πρωθυπουργό γιατί, όπως υπονοεί, δεν είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως τονίζει στο tweet του ο πρώην υπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε σε ξένα ΜΜΕ αλλά όχι στους αρχηγούς ή στον ελληνικό λαό για τη συμφωνία με την Τουρκία. Και διερωτάται «δεν έχει δικαίωμα να μάθει ο ελληνικός λαός».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση για τις συζητήσεις του πρωθυπουργού. Ίσως ο κ. Κατρούγκαλος να έχει χαθεί στη μετάφραση».

«Μας κάνει μεγάλη εντύπωση που ο κ. Κατρούγκαλος ρωτάει εμάς και δεν ρωτάει τον αρχηγό του, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «Όσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, όταν έχουμε κάτι να πούμε, το λέμε δημοσίως».