Σε κλοιό ΝΑΤΟϊκών πιέσεων βρίσκεται η Ελλάδα προκειμένου να αποδεχτεί μια διαδικασία διαλόγου, η οποία σε τελική ανάλυση ευνοεί και κατοχυρώνει τις έκνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αποκλιμάκωση…

Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα από τη σημερινή συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι υπήρξε πίεση όλων των κρατών για διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης.

Μάλιστα από όλα σχεδόν τα κράτη που μίλησαν στη σημερινή πολιτική επιτροπή του ΝΑΤΟ ζητήθηκε από Τουρκία αλλά και από την Ελλάδα να αποκλιμακώσουν άμεσα, ενώ ο γενικός γραμματέας Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε ότι μοναδικός στόχος του ΝΑΤΟ είναι η αποκλιμάκωση.

Με όχημα την «αποκλιμάκωση» χωρίς όμως να καταδεικνύεται η συγκεκριμένη ευθύνη της Τουρκίας στην κλιμάκωση της έντασης, η Ελλάδα πιέζεται από τους συμμάχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να προχωρήσει στις συζητήσεις που είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο Γενς Στόλτενμπεργκ ικανοποιώντας την Άγκυρα και αιφνιδιάζοντας την Αθήνα.

Σε γραμμή Στόλτενμπεργκ η Γερμανία

Αξίζει να σημειωθεί ο ρόλος της Γερμανίας ο οποίος ουσιαστικά κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτόν του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή, κατά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των μόνιμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, η Γερμανία συνέχισε την πολιτική των ίσων αποστάσεων και ισχυρίστηκε ότι εφόσον διαμεσολαβεί για την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας, δεν μπορεί να πάρει θέση.

Ουσιαστικά στο όνομα της αποφυγής του θερμού επεισοδίου και της πολεμικής εμπλοκής που προκαλεί η Τουρκία, η Αθήνα πιέζεται να μπει σε στρατιωτικές συνομιλίες με την Τουρκία –στο πλαίσιο της δέσμης προτάσεων του Γενς Στόλτενμπεργκ- για άμεση αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η συζήτηση σε στρατιωτικό επίπεδο που προωθείται από τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ -και με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας- δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να θέσει όρους και πλαίσιο συζήτησης αποκλειστικά για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ).

Σε αυτό το πλαίσιο ευνοείται η Τουρκία που ανοίγει ζητήματα ακόμα και αναθεώρησης των διεθνών συνθηκών για το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.

Αντίθετα η Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο για την έναρξη του διαλόγου έχει το περιθώριο να θέσει όρους.

Διάλογος με το Oruc Reis δεν γίνεται

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση κατά τη σημερινή συζήτηση στο ΝΑΤΟ –η οποία προκλήθηκε κατόπιν ελληνικού αιτήματος- η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε την ανάγκη για την έναρξη συνομιλιών σε όποιο επίπεδο –πολιτικό ή στρατιωτικό- της άμεσης απόσυρσης του συνόλου τουρκικών πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του Oruc Reis, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα επικαλέστηκε –σε αυτό είχε τη στήριξη ορισμένων άλλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ- το άρθρο 1 της ιδρυτικής πράξης του ΝΑΤΟ επισημαίνοντας ότι η ρητορική και οι πράξεις της Τουρκίας αντιβαίνουν το περιεχόμενό του και κατ’ επέκταση τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί αποφυγής απειλής ή χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές η σημερινή συζήτηση στο ΝΑΤΟ αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη μέλη της Συμμαχίας για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της όπως η Τουρκία σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Η απάντηση στις προτάσεις Στόλτενμπεργκ

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσώπων επί του τεχνικού εγγράφου που κατέθεσε η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ με σκοπό την απεμπλοκή των δυνάμεων Ελλάδος και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά θα υποβάλει, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της, για τις προτάσεις Στόλτενμπεργκ.

Την ώρα που το ΝΑΤΟ με προεξάρχοντες τον ίδιο το γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ αλλά και τη Γερμανία ακολουθούν γραμμή ίσων αποστάσεων ζητώντας αποκλιμάκωση και διάλογο ο Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο έχει δώσει εντολή στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να προχωρήσει σε «πράξεις» προστατεύοντας το Oruc Reis.

Και όλα αυτά την ώρα που είναι εκ των ων ουκ άνευ για την Ελλάδα και την κοινή λογική ότι ο οποιοσδήποτε διάλογος με την Τουρκία προϋποθέτει την απομάκρυνση από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου του Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν.

Πυρ …για την προστασία του Oruc Reis

Το δημοσίευμα της Milliyet με τίτλο: «Ο Πρόεδρος Έρντογαν έδωσε εντολή στα πολεμικά πλοία: Είναι η ώρα των πράξεων», αναφέρει ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία, τέθηκαν επί τάπητος στο τραπέζι τα βήματα της Τουρκίας έναντι των ενεργειών της Ελλάδας και Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο ίδιος ο Ερντογάν έδωσε οδηγίες στον πλοίαρχο του Oruc Reis για το πως θα διαχειριστεί ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν και για το ποια βήματα θα ακολουθήσει σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έδωσε εντολή στα πολεμικά πλοία που προστατεύουν το Oruc Reis να μην ανοίξουν πρώτα πυρ, ενώ τους δόθηκαν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση».

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι κατά την συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου που έγινε προχθές, αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, ενώ συζητήθηκε το ότι η Ελλάδα έχει θέσει το θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, η Τουρκία έχει καταλήξει τελικά στη διαπίστωση ότι δεν έχει σημασία η συζήτηση του θέματος σε αυτή την πλατφόρμα αφού η ίδια έχει δίκαιο. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι «η ίδια εμπιστεύεται μόνο τον εαυτό της».

Στη συνεδρία, αξιολογήθηκαν επίσης οι ενέργειες της Γαλλίας που στηρίζει την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, τέθηκε επί τάπητος το γεγονός ότι τα ΗΕ δεν έλαβαν οποιαδήποτε θέση σε αυτό το θέμα και ότι τάχθηκαν μόνο υπέρ τη λύσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο μέσω της διπλωματικής οδού.

Οι Γάλλοι και οι «παράνομες περιπολίες» στο Καστελόριζο

Την ίδια στιγμή οργιάζει η προπαγάνδα του τουρκικού Τύπου, που μεταδίδει fake news περί παράνομων περιπολιών στο Καστελλόριζο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τη βοήθεια των Γάλλων.

Με τον προκλητικό τίτλο «Η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχα: Σκάφη Zodiac βαριά εξοπλισμένα κάνουν παράνομες περιπολίες στο Καστελόριζο», η τουρκική φιλοκυβερνητική Yeni Safak «ενοχλείται» από την παρουσία ταχύπλοων σκαφών του Ελληνικού Στρατού στα νερά του Καστελόριζου.

«Η Αθήνα με στήριξη από τη Γαλλία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα αύξησε τη στρατιωτική της κινητικότητα στο νησί Καστελόριζο, που είναι το πλέον κοντινό κομμάτι στην Τουρκία και πρέπει να είναι άοπλο. Έλληνες στρατιώτες εγκαταστάθηκαν στο νησί Καστελόριζο που βρίσκεται στα 2,1 χιλιόμετρα από το Κας του νομού Αττάλειας. Στο νησί εμφανίστηκαν φορτηγά που μετέφεραν ειδικές δυνάμεις, ενώ παρατηρήθηκε πως έκαναν συντήρηση στις στρατιωτικές θέσεις» αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Ακολουθώντας πιστά τη γραμμή της Άγκυρας για το Καστελόριζο, η Γενί Σαφάκ, και η πλειοψηφία των τουρκικών ΜΜΕ, στοχοποιεί μεθοδικά το μικρό νησί, δημιουργώντας «κλίμα» στην τουρκική κοινή γνώμη, θυμίζοντας έντονα σκηνικό… Ιμίων.

Το τετ α τετ με Μακρόν στην Κορσική

Μάλιστα την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να θέτει στο στόχαστρο από κοινού Ελλάδα και Γαλλία πραγματοποιείται αύριο στην Κορσική το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου με φόντο τα σενάρια για την υπογραφή αμυντικής-στρατιωτικής συνεργασίας.

Πάντως στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν δεν αναμένονται υπογραφές απλώς θα συνεχιστούν οι ήδη προχωρημένες συζητήσεις για την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα εξοπλισμών και ναυτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται ότι το τετ α τετ Μητσοτάκη και Μακρόν πραγματοποιείται στο περιθώριο της συνόδου των εφτά χωρών του Ευρωπαϊκού νότου (MED-7) Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

Στη σύνοδο αυτή των MED-7 ο Έλληνας πρωθυπουργός προσδοκά σε ένα κοινό ανακοινωθέν, αντίστοιχο της τελευταίας συνόδου της ΕΕ, που θα καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.