Δύο χρόνια μετά την καταστροφή φωτιά στο Μάτι, που κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, απολογήθηκε ο κατηγορούμενος για τον εμπρησμό στο Νταού Πεντέλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον κατηγορούμενο επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας του τρεις φορές κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τη διάταξη επιβολής περιοριστικών όρων, που συντάχθηκε με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, «επειδή από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου… κρίνεται απολύτως απαραίτητο να τεθούν σε αυτόν περιοριστικοί όροι, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων από τον κατηγορούμενο και να εξασφαλιστεί ότι αυτός θα παραστεί οποτεδήποτε στη ανάκριση ή στο δικαστήριο και θα υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης».

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι δεν ευθύνεται για την πυρκαγιά. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στους δήμους Ραφήνας και Πεντέλης λέγοντας ότι θα τα εθελοντικά οχήματα έφθασαν στον τόπο της πυρκαγιάς χωρίς νερό, ενώ είχε γίνει αποψίλωση μόνο των κεντρικών δρόμων.

Ο δικηγόρος οικογενειών των θυμάτων, Αντώνης Φούσας, επισημαίνει στο protothema.gr την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παραγραφής:

«Είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι άρχισαν οι απολογίες των κατηγορουμένων. Πρώτος απολογήθηκε ο πολίτης που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης και ακολούθησε η μεγάλη καταστροφή. Το ότι του επιβλήθηκαν δύο περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο οικείο αστυνομικό τμήμα 3 φορές τον μήνα) αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη την όλη υπόθεση. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα απολογηθούν πολλοί άλλοι κατηγορούμενοι και μέσα Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν όλες οι απολογίες, μεταξύ των οποίων και των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και μετά η υπόθεση θα πάει στο Δικαστικό Συμβούλιο για την έκδοση του σχετικού βουλεύματος. Επιμένω όμως ότι πρέπει γενικώς να επισπευτούν οι σχετικές διαδικασίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παραγραφής».