Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αναμένεται να παραστεί στο Δικαστικό Μέγαρο Ολντ Μπέιλι του Λονδίνου, στο τελευταίο στάδιο της δικαστικής του μάχης κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών.

Στη δικάσιμο, η οποία είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, ο Ασάνζ θα αντιμετωπίσει κατηγορίες από το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι επιχείρησε να προσλάβει χάκερς για να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητες κρατικές πληροφορίες.

Το κατηγορητήριο

Επιτροπή δικαστών στις ΗΠΑ έχει απαγγείλει στον Ασάνζ 18 κατηγορίες, 17 εκ των οποίων εμπίπτουν στην αμερικανική νομοθεσία κατά της κατασκοπείας. Ανάμεσά τους και κατηγορίες για συνωμοσία για την λήψη, απόκτηση και διαμοιρασμό απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων.

Οι δικηγόροι του καταγγέλλουν ότι δεν τους έχει δοθεί αρκετός χρόνος για να εξετάσουν τις νέες κατηγορίες κατά του Ασάνζ. Υποστηρίζουν ότι η πολιτική αγωγή έχει πολιτικά κίνητρα και ότι ο Ασάνζ καταδιώκεται επειδή το WikiLeaks δημοσιοποίησε κυβερνητικά έγγραφα των ΗΠΑ στα οποία υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα είναι η πρώτη φορά που ο 49χρονος Ασάνζ θα παραστεί σε δίκη εδώ και αρκετούς μήνες. Έχει απουσιάσει από αρκετές διαδικασίες εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Τους τελευταίους 16 μήνες, από όταν συνελήφθη στην πρεσβεία του Εκουαδόρ τον Απρίλιο του 2019, κρατείται προφυλακισμένος στη φυλακή Μπέλμαρς. Η δίκη για την έκδοσή του είχε αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας. Οι υποστηρικτές του αναμένεται να διοργανώσουν διαδήλωση έξω από το δικαστήριο, την ώρα της έλευσής του από τη φυλακή. Η σύντροφός του, Στέλα Μόρις, δικηγόρος από τη Νότια Αφρική, αναμένεται να βρίσκεται στο δικαστήριο.

Η Μόρις δήλωσε στο PA Media ότι ο Ασάνζ έχει χάσει πολύ βάρος στη φυλακή, η υγεία του επιδεινώνεται, και η ίδια φοβάται ότι τα παιδιά τους θα μεγαλώσουν χωρίς τον πατέρα τους.

Όπως τόνισε: «Η υπόθεση του Τζούλιαν έχει τεράστιες συνέπειες για την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του τύπου. Πρόκειται για μια επίθεση στη δημοσιογραφία. Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ επειδή δημοσίευσε δύσκολες αλήθειες για τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αυτό θα δημιουργήσει δεδικασμένο και κάθε Βρετανός δημοσιογράφος ή εκδότης θα κινδυνεύει επίσης με έκδοση στο μέλλον».

Εξαιτίας των απαιτήσεων κοινωνικής αποστασιοποίησης, υπάρχουν διαθέσιμες ελάχιστες θέσεις για δημοσιογράφους και άλλους παρατηρητές, όπως οι ΜΚΟ και οι ευρωβουλευτές, σε ξεχωριστή αίθουσα του Ολντ Μπέιλι. Θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία μέσα από οθόνη.

Την υπόθεση θα δικάσει η πρωτοδίκης Βανέσα Μπαράιτσερ, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία σε υποθέσεις έκδοσης.

Καταγγελίες για παραβίαση δικαιωμάτων του

Ένας εκ των δικηγόρων του Ασάνζ, ο Έντουαρτ Φίτζεραλντ, ήγειρε ανησυχίες σε προκαταρκτική ακρόαση, σε σχέση με τις δυσκολίες του να επικοινωνήσει με τον πελάτη του. συγκεκριμένα, δήλωσε: «Είχαμε τεράστιες δυσκολίες να μπούμε στη φυλακή Μπέλμαρς για να πάρουμε την απαραίτητη καθοδήγηση από τον κύριο Ασάνζ και να συζητήσουμε μαζί του τα στοιχεία… Δεν μας επιτρέπουν να μπούμε για να τον δούμε από κοντά, όπως αιτούμαστε».

Πολυάριθμες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας του λόγου έχουν καταδικάσει το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Ασάνζ. Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναφέρει ότι ο Ασάνζ βρίσκεται σε κίνδυνο «σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής κράτησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βασανιστήρια και άλλα είδη κακομεταχείρισης» στις ΗΠΑ. Όπως προσθέτει, οι κατηγορίες για κατασκοπεία «θα μπορούσαν να έχουν ανατριχιαστικές συνέπειες στο δικαίωμα ελευθερίας του λόγου, οδηγώντας τους δημοσιογράφους στην αυτό-λογοκρισία, υπό το φόβο της δίωξης».

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, καθηγητής Νιλς Μέλζερ, αναφέρει ότι ο Ασάνζ, τον οποίο έχει επισκεφθεί στη φυλακή, παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα που συνδέονται με μακροχρόνια έκθεση σε ψυχολογικά βασανιστήρια και δεν θα πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Ισχυρισμοί ότι ο Ασάνζ παρακολουθούνταν παράνομα στο διάστημα παραμονής του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, και ότι ευαίσθητες πληροφορίες για το πρόσωπό του έχουν εκχωρηθεί στη CIA είναι πιθανό να διατυπωθούν κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Ένα ισπανικό δικαστήριο έχει ήδη ακούσει καταγγελίες ότι στο διάστημα που ο Ασάνζ βρισκόταν στην πρεσβεία, οι συζητήσεις του καταγράφονταν, ενώ υποκλέπτονταν δεδομένα από τον υπολογιστή του. Οι πληροφορίες φέρονται να πουλήθηκαν σε αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Κάθε απόφαση που θα ληφθεί πρωτόδικα, αναμένεται να οδηγήσει σε έφεση.

Πηγή: www.theguardian.com