Ενώ τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και οι έμπειροι χειριστές τους εμφανίζονται κυρίαρχοι στον αέρα, όχι μόνον επειδή υπερέχουν στις αναχαιτίσεις και στις δεκάδες εικονικές αερομαχίες που διεξάγονται σχεδόν καθημερινά στον ουρανό του Αιγαίου, αλλά και στην εναέρια στρατηγική, η Άγκυρα και τα φιλικά προς το καθεστώς Ερντογάν ΜΜΕ προσπαθούν με fake ειδήσεις, μικροπολεμικού χαρακτήρα, να τονώσουν το ηθικό των τούρκων πιλότων.

Είναι αλήθεια ότι τελευταίως το ηθικό των χειριστών των τουρκικών F-16 και των τουρκικών ιπτάμενων ραντάρ υπέστη πλήγμα. Εδώ κατάφεραν να περάσουν κάτω από τη μύτη τους, ωσάν να ήταν αόρατα οκτώ ελληνικά F-16 και να πετάξουν έως την Κύπρο (μετ΄επιστροφής) και παρότι τα περίμεναν με τα δικά τους F-16 και τους έστηναν καρτέρι στα όρια του FIR Κύπρου, δεν τα είδαν καν να περνούν.

Ετσι, τα τουρκικά ΜΜΕ ανέλαβαν με προπαγανδιστικά άρθρα να εξυψώσουν το ηθικό των τούρκων πιλότων. Για παράδειγμα η «Μιλιέτ» επικαλούμενη πληροφορίες από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ένας από τους τούρκους που καταδίωξε τα έξι ελληνικά F-16, αν και έλαβε προειδοποίηση ότι του τελειώνουν μετά από 11 λεπτά πτήσης τα καύσιμά του, προτίμησε να συνεχίσει με κίνδυνο της ζωής του, μέχρι να εκδιώξει τα ελληνικά μαχητικά. Μάλιστα περιγράφουν και μια συνομιλία που είχε ο πιλότος με το κέντρο επιχειρήσεων: «Αν δεν επιστρέψεις αμέσως, δεν θα έχεις αρκετά καύσιμα να προσγειωθείς». Τέτοιο περιστατικό δεν συνέβη ποτέ. Ιδού όμως τι ακριβώς συνέβη…

Το τελευταίο διάστημα οι τούρκοι εναέριοι εισβολείς είχαν εντολές από το στρατηγείο τους, να παραμένουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο FIR Αθηνών ακόμα και μετά την αναχαίτισή τους από τα ελληνικά αεροσκάφη. Ηθελαν, βλέπετε, να κάνουν επίδειξη προκλητικότητας και επιθετικότητας. Στις αναχαιτίσεις αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες, τα Gs φτάνουν στα όριά τους και βεβαίως ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγάλος. Με την εντολή που είχαν οι τούρκοι για παρατεταμένη παραμονή στο FΙR Αθηνών (και μετά την αναχαίτησή τους) υπήρξαν περιπτώσεις που έμεναν από καύσιμα με αποτέλεσμα να κάνουν στροφή και να πετούν εσπευσμένα στα πλησιέστερα τουρκικά αεροδρόμια για να προσγειωθούν.

Θέλετε και άλλο παράδειγμα της τουρκικής προπαγάνδας; Θυμάστε το γιγαντιαίο αμερικανικό B-52 που πέρασε πάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενο από τέσσερα ελληνικά F-16 σε μια επίδειξη σημαίας του ΝΑΤΟ. Και ότι τα ελληνικά μαχητικά το συνόδευσαν και στα Σκόπια; Τα τουρκικά ΜΜΕ είπαν ότι δήθεν τουρκικά αεροσκάφη συνόδευσαν μέχρι βαθιά στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου το B-52, προκαλώντας την οργή του ΓΕΕΘΑ, που σπανίως σχολιάζει τουρκικά fake news. Τι είχε συμβεί στην πραγματικότητα;

Τα τουρκικά αεροπλάνα, αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, επιδεικνύοντας ιδιαίτερα προκλητική αντιδεοντολογική, αντισυμμαχική και αντιδιαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά από το σκοπό της δραστηριότητας, παρενόχλησαν τα ελληνικά μαχητικά που συνόδευαν το B-52. Ετσι αναχαιτίστηκαν και εκδιώχθηκαν από το FIR Αθηνών. Το ΓΕΕΘΑ αναγνωρίζει ότι «οι Τούρκοι προσπαθούν με την προπαγάνδα τους να δώσουν χαρακτήρα ηρωϊκό στους πιλότους, ωστόσο η αλήθεια για τα όσα συμβαίνουν στον αέρα το τελευταίο διάστημα είναι εντελώς διαφορετική. Οι πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περιστατικό που η ελληνική πλευρά να μην έχει απαντήσει καίρια και άμεσα».

Πηγή: Βηματοδότης