Στους υπολογισμούς του για ύφεση 8% στο σύνολο του έτους επιμένει – προς το παρόν- το υπουργείο Οικονομικών, μετά την ανακοίνωση στοιχείων για συρρίκνωση του ΑΕΠ 15,2% στο β΄ τρίμηνο, χωρίς όμως να αποκλείουν επιδείνωση της κατάστασης.

Από την πλευρά της η Αντιπολίτευση προεξοφλεί σοβαρή επιδείνωση και κρούει κώδωνα κινδύνου ζητώντας από την κυβέρνηση έστω και τώρα να λάβει γενναία και αποτελεσματικά μέτρα για την στήριξη της οικονομίας. Την κατηγορούν δε, ότι θα μπορούσε να έχει αποφύγει αυτό το ύψος της ύφεσης αν είχε δράσει εγκαίρως.

Πάντως πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι τα σημερινά στοιχεία βρίσκονται εντός των προβλέψεων «και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε, επί του παρόντος, την εκτίμησή μας για την ετήσια πορεία του ΑΕΠ το 2020», γεγονός που σημαίνει ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός αρά και οι όποιες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα γίνουν με βάσει αυτούς τους υπολογισμούς αλλά και υπό τον φόβο σημαντικής επιδείνωσης των δεδομένων.

Κρίσιμο το γ’ τρίμηνο

Όπως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν αξιωματούχοι του υπουργείου «το γεγονός ότι τα σημερινά στοιχεία βρίσκονται εντός των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες που πιθανώς να τροποποιήσουν στο μέλλον τις αρχικές εκτιμήσεις μας.»

» Λόγω της μεγάλης συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ, ιδιαίτερη βαρύτητα για την ελληνική οικονομία έχει το 3ο τρίμηνο του έτους.»

» Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των μεγάλων οργανισμών στην αρχή της κρίσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.λπ.), σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα κατέγραφε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ε.Ε. το 2020, και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε, επί του παρόντος, την εκτίμησή μας για την ετήσια πορεία του ΑΕΠ το 2020».

Στο 7,9% η ύφεση το α’ εξάμηνο

Αναλύοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη μείωση του ΑΕΠ, οι ίδιες πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν -0,5% και το 2ο τρίμηνο του 2020 – το τρίμηνο της επιβολής του lockdown, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού – ήταν -15,2%.

Συνεπώς, προσθέτουν, η ετήσια μεταβολή για το 1ο εξάμηνο του 2020 διαμορφώνεται στο -7,9% και βρίσκεται εντός των προβλέψεων που είχε υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου 2020, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας, όπου προβλεπόταν ετήσια μεταβολή -7,9%, μετά τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Βρισκόμαστε στο μέσο όρο της ΕΕ

Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες εκτιμήσεις της Eurostat (flash estimates), που δεν συμπεριλαμβάνουν τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία ορισμένων ακόμα κρατών-μελών, ο μέσος όρος μεταβολής του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2ο τρίμηνο του 2020 ήταν -15,0% και στην Ε.Ε -14,1%, αναφέρουν οι ίδιοι.

Συνεπώς, προσθέτουν, το 2ο τρίμηνο του 2020 η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωζώνης, κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. και παρουσιάζει αισθητά χαμηλότερη ύφεση από μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%) και η Πορτογαλία (-16,3%).

Η αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν πολύ μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε., σε σύγκριση με την Ελλάδα, τονίζουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 1ο τρίμηνο του 2020 ο μέσος όρος μεταβολής του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο -3,1% και στην Ε.Ε. στο -2,5%, έναντι μεταβολής -0,5% στην Ελλάδα.

Επομένως, προκύπτει ότι το 1ο εξάμηνο του 2020 έκλεισε με μικρότερη μείωση του ΑΕΠ στη χώρα μας (-7,9%), σε σύγκριση με τους μέσους όρους της Ευρωζώνης (-9,1%) και της Ε.Ε. (-8,3%).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από