Η ΕΕ εστιάζει στην εξεύρεση λύσης η οποία θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, αν υπάρχει σχέδιο Β, σε περίπτωση «ατυχήματος» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «η πολιτική της ΕΕ στις εξωτερικές υποθέσεις πάντα ήταν ότι πρέπει να ακολουθούμε το σχέδιο Α. Το σχέδιο Β είναι επί της ουσίας να αποφεύγουμε να έχουμε σχέδιο Β ή να αποφεύγουμε την κατάσταση στην οποία χρειάζεται σχέδιο Β».

«Εστιάζουμε λοιπόν – πρόσθεσε – στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε, εστιάζουμε όλη μας την ενέργεια και την προσοχή, στο να επιτύχουμε μία λύση και να αποφύγουμε να κλιμακωθεί μία κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε κάτι που κανείς δε θέλει να δει. Γιατί δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να δει μια ακόμη πιο δραματική κλιμάκωση και ένα ατυχές γεγονός. Γι’ αυτό όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στην αποκλιμάκωση και το διάλογο και αυτό συμβαίνει τώρα».

Συντηρεί το κλίμα έντασης η Τουρκία

Οι δηλώσεις αυτές του εκπροσώπου της Κομισιόν, γίνονται με φόντο τις σχεδόν καθημερινές κραυγές πολέμου από τον τούρκο πρόεδρο  Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στο τελευταίο ακόμη ρητορικό παραλήρημα ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η ιμπεριαλιστική Γαλλία χρησιμοποιεί ως δόλωμα την ανίσχυρη Ελλάδα αλλά αυτό δεν μπορεί σταματήσει την Άγκυρα».

Η γερμανική Die Welt αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πολεμικό στο Αιγαίο ή να καταρρίψουν ένα μαχητικό αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.

Όπως εκτιμάται, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις εμπρηστικές δηλώσεις του θέλει να δείξει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να τα βάλει με όλους με στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα – σε πρώτη φάση – σε διάλογο με τους δικούς του όρους.

Φόβοι για «ατύχημα»

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο πάντως μετά και τις παραληρηματικές δηλώσεις και τις κραυγές πολέμου από τον Ερντογάν έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Ο φόβος ενός ατυχήματος λόγω της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και της μεγάλης συγκέντρωσης ναυτικών δυνάμεων σε μικρή έκταση είναι υπαρκτός με τους ηγέτες της ΕΕ – όπως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ – να επιχειρούν να συνετίσουν τον Ερντογάν ώστε να επανέλθει στο δρόμο της λογικής.

Ηδη η Κομισιόν εξειδικεύει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αν δεν αποκλιμακώσει την ένταση οι οποίες θα αποφασιστούν στην επικείμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.

Σε αυτό το πνεύμα άλλωστε ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν για την εξωτερική πολιτική, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά ή αλλιώς θα υποστεί κυρώσεις.