Την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σχολίασαν ο ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Άγγελος Συρίγος και ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης.

«Τις τελευταίες ήμερες προσπαθεί να βρει κάτι να κάνει για να ισοφαρίσει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ίσως την εκχώρηση αδειών έρευνας στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου νοτίως της Κάσου, της Κάρπαθου και της Κρήτης, με εκχώρηση στα χαρτιά άδειας για έρευνες στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) και μετά θα ζητήσει να πάμε στο διάλογο» σχολίασε ο κ. Συρίγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα σημείωσε ότι «από πλευράς εντάσεως η σημερινή είναι η πιο μακρά περίοδος εντάσεως μετά το ’74… Το ’76 είχαμε 18 μέρες με το Σεισμίκ, το ‘87 3,5 μέρες, στα Ίμια 20 ώρες, έχουμε περάσει την 21η μέρα δεν υπάρχει ένδειξη για αποκλιμάκωση» τόνισε.

«Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται τις ισχυρές πιέσεις για να καταλαγιάσει η κατάσταση. Και διάλογος να ξεκινήσει με πρώτη αφορμή ο Ερντογάν θα ξαναρχίσει πάλι» εκτίμησε. «Η λιβυκή κυβέρνηση μπορεί να εκδώσει άδειες δυτικά της Κρήτης μέσω των τουρκικών πιέσεων με την Άγκυρα να ‘’δείχνει’’ την κυβέρνηση της Τρίπολης για την απόφαση» σημείωσε ο βουλευτής.

Ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα

Από την πλευρά του ο κ. Φίλης παρατήρησε ότι «ο τούρκος πρόεδρος φλερτάρει με την ιδέα να δημιουργήσει τετελεσμένα ενόψει της Συνόδου Κορυφής η των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, από την άλλη δεν είναι τόσο εύκολο, η Ελλάδα έχει επιδείξει αποφασιστικότητα και επιχειρησιακά και διπλωματικά».

«Δεν ελέγχει το βαθύ κράτος πια, αν το έλεγχε κάποια στιγμή, τώρα δεν το ελέγχει, ο Μπαχτσελί είναι μια απόληξή του» δήλωσε. «Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει αποσυμπίεση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τελειώσαμε. Η Τουρκία ρίχνει τα πάντα στο τραπέζι, όπως τη μειονότητα για να τραβήξει ένα χαρτί πίσω, και μετά να υποστηρίξει ότι κάνει κίνηση καλής θέλησης» παρατήρησε δε.