Για τα ελληνοτουρκικά και τον κοροναϊό μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης και η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου.

Η κ. Ασημακοπούλου σημείωσε ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να αλλάξει συμπεριφορά και πώς τραβάει το δρόμο του.

Παράλληλα, αναφερόμενη στην ΕΕ, είπε ότι δεν γίνεται να έχει άλλη στάση για την Λευκορωσία που δεν είναι μέλος της, και διαφορετική για Ελλάδα και Κύπρο, που είναι κράτη-μέλη της Ένωσης και απειλούνται εμπράκτως από τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.

Μάλιστα, κατηγόρησε τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ, ότι χαζογελούσε στην επίσκεψή του στην Άγκυρα, ενόσω οι Τούρκοι προσέβαλαν Ελλάδα και Κύπρο.

Σε ότι αφορά στα εσωτερικά, υπογράμμισε ότι χρειάζεται κοινή στα εθνικά θέματα, λέγοντας πώς σε αυτό υπολείπεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψήφισε παρων στην Ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά του, ο κ.  Ζαχαριάδης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί σωστή στρατηγική, καθώς «εγκατέλειψε την στρατηγική των χωρών του ευρωπαϊκού νότου», ενώ όπως πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έθεσε το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας στις Συνόδους Κορυφής.

«Ούτε εμένα μ’ αρέσει η συμπεριφορά του Μπορέλ, αλλά το θέμα είναι τι κάνει η Ελλάδα» τόνισε, χαρακτηρίζοντας νευρικό και ασταθή γείτονα την Τουρκία.

«Να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να έχουμε ενιαία και συνεκτική στρατηγική. Γιατί αποφεύγει ο κ. Μητσοτάκης μια δυνατότητα συζήτησης και σύμπλευσης σε πολλά ζητήματα; Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση με περικεφαλαίες, ακόντια και χλαμύδια» σημείωσε, κατηγορώντας τη ΝΔ για αντίφαση στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, καθώς «έλεγαν τον Τσίπρα προδότη για το ίδιο θέμα το 2018».

Η κ. Κεφαλίδου υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι εύφλεκτη και χρειάζεται άμεσα αποκλιμάκωση.

«Υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική στην τουρκική εξωτερική πολιτική που ακολουθείται χρόνια στη γειτονική χώρα» ανέφερε, λέγοντας ότι ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ τηρούν ίσες αποστάσεις στα ελληνοτουρκικά «κάτι που δίνει το λάθος μήνυμα στον Ερντογάν. Δεν μπορεί να υπάρχουν ουδέτεροι σε αυτή την Ιστορία».

Ακόμα, χαρακτήρισε έλλειμμα το γεγονός ότι δεν συγκαλείται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά.

Για τον κοροναϊό

Για το θέμα του κοροναϊού, η κ. Κεφαλίδου υποστήριξε πως η κυβέρνηση άνοιξε απροετοίμαστη τον τουρισμό και εξέπεμψε ένα μήνυμα χαλαρότητας.

«Με τα νούμερα που μπαίνουν στο τραπέζι (σ.σ. κρούσματα), οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Είμαστε μπροστά σε φαινόμενα που πρέπει να ελεγχθούν τώρα» πρόσθεσε.

«Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί σε αποφάσεις που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ζαχαριάδης, καταλογίζοντας στη ΝΔ σημαντικά λάθος αποφάσεις όπως αυτές για την αύξηση της πληρότητας και τη μη διενέργεια καθολικών τεστ.

«Ότι σχέδιο και να υπάρχει, κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η πανδημία» υποστήριξε η κ. Ασημακοπούλου, κλείνοντας.