Κινητικότητα υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να δοθούν επιπλέον μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται από το υπουργείο Εργασίας παράταση για δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει, επέκταση στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και στις αναστολές συμβάσεων εργασίας.

«Η παρατεινόμενη υγειονομική κρίση και η επίδρασή της στην οικονομία επιβάλει στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα και πρόνοιες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα» σχολιάζει ο διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα» Αντώνης Καρακούσης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Κρίσιμο σημείο για την εξέλιξη της πανδημίας θα είναι η άνοιξη και μέχρι τότε «απαιτείται συντονισμός για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που αφαιρεί εισοδήματα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Τριπλή κρίση

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «τριπλή κρίση» είπε ο διευθυντής του «Βήματος» – υγειονομική, οικονομική και πίεσης στα ελληνοτουρκικά.

Ειδικότερα, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την αστάθεια που επικρατεί διεθνώς, θεωρεί πως μπορεί να διαδραματίσει έναν νέο ρόλο και να επιβεβαιώσει τη θέση της ως περιφερειακής δύναμης. «Ο Ερντογάν ελπίζει ότι σε βάθος χρόνου θα μπορεί να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, να παζαρεύει και να διεκδικεί».

Σε αυτόν τον δρόμο θεωρεί εμπόδια την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ως προς την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, εκτίμησε πως οι Ευρωπαίοι θέλουν στην παρούσα φάση να αποφύγουν τη διαμόρφωση πλαισίου κυρώσεων απέναντί της: «προσδοκούν και επιδιώκουν να δημιουργήσουν, περισσότερο περιβάλλον διαλόγου παρά κυρώσεων».

Αυτό απομένει να διαφανεί και στην άτυπη σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στη Γερμανία που συνεχίζεται για δεύτερη μέρα.

Ανέλυσε επίσης την αντίδραση της Ελλάδας, σημειώνοντας την ενεργητική πολιτική της χώρας έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Ο κ. Καρακούσης σχολίασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέασε τις Πανελλήνιες, ενώ τέλος στάθηκε στη σημασία της ενημέρωσης και των εφημερίδων. Όπως υπογράμμισε, οι εφημερίδες αποτελούν μια συγκροτημένη πρόταση προς τους αναγνώστες με ειδικά αφιερώματα για την πολιτική, την οικονομία,τις ιδέες, τον πολιτισμό, την επιστήμη.