Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα με αίτημα την διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή, για τα προβλήματα που δημιουργεί η έξαρση της πανδημίας στην δημόσια υγεία, την οικονομία, στους εργαζόμενους και για την έναρξη του νέου σχολικού έτους, απέστειλε σήμερα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Χωρίς στρατηγική η κυβέρνηση στην πανδημία

Η κα Γεννηματά είχε θίξει το θέμα της ανάγκης μιας προ ημερησίας συζήτησης στη βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης στην ολομέλεια της Bουλής για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε εκφράσει τις ανησυχίες της για την έξαρση των κρουσμάτων και την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση του κοροναϊού ενώ συνολικά το ΚΙΝΑΛ έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στο θέμα των σχολείων καταγγέλλοντας την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για αυταρχικές λογικές.

Η κα Γεννηματά στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει ολοκληρωμένη στρατηγική για την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά ούτε και για τις συνέπειές της στην οικονομία, ενώ αναφέρεται και στα προβλήματα που έχουν δημιουργεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η επιστολή

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της Φώφης Γεννηματά προς τον Κ. Τασούλα:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού (Covid-19) στην Ελλάδα προκαλεί την εύλογη ανησυχία των πολιτών, ιδιαίτερα εν όψει της «επιστροφής» του κοινωνικού συνόλου σε συνθήκες πλήρους επαναλειτουργίας.

Πόσο μάλλον όταν οι προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, και συνοδεύονται από επισημάνσεις για την ανάγκη εφαρμογής ολοκληρωμένης στρατηγικής για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση δεν δείχνει να διαθέτει ένα τέτοιο σχεδιασμό. Αντίθετα η πολιτική της όλο το προηγούμενο διάστημα χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιφάσεις, παλινωδίες, λάθη που συνοδεύτηκαν από μια απαράδεκτη προσπάθεια επίρριψης της ευθύνης αποκλειστικά και μόνο στους πολίτες.

Σπατάλησε η Κυβέρνηση πολύτιμο χρόνο, έδωσε η ίδια το σύνθημα της χαλάρωσης. Το «άνοιγμα» μετά την καραντίνα, έγινε χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική, αλλά και χωρίς υπευθυνότητα.

Η επικείμενη έναρξη της νέας σχολικής περιόδου επιτείνει το πρόβλημα, καθώς το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί στο άνοιγμα των σχολείων. Χωρίς προετοιμασία, ενημέρωση των μαθητών και των οικογενειών τους, χωρίς συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Κυριαρχούν μάλιστα αντί της ενημέρωσης και της πειθούς, οι απειλές και οι εξαγγελίες για «κυρώσεις», που φυσικά κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Επιλέγει η Κυβέρνηση την αντιπαράθεση με την ίδια την κοινωνία, και μάλιστα σε ένα χώρο που δεν προσφέρεται για πειράματα και αυτοσχεδιασμούς.

Η έξαρση της κρίσης εντείνει και τα προβλήματα στην οικονομία. Που η Κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε ούτε έγκαιρα, ούτε αποτελεσματικά.

Όχι μόνο χάνεται οριστικά η χρονιά για τον τουρισμό, αλλά η ύφεση διογκώνεται και απειλεί με λουκέτο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με μαζική ανεργία τους εργαζόμενους.

Η Κυβέρνηση περιορίζεται στο να προαναγγέλλει κάποια ανεπαρκή και άτολμα μέτρα, και το χειρότερο, εκμεταλλεύεται την κρίση εμμένοντας στο δόγμα «μισή δουλειά-μισός μισθός»

για τους εργαζόμενους.

Αντί να αντιμετωπίσει στοχευμένα και ρεαλιστικά τα προβλήματα, αντί να στηρίζει και να επιδοτήσει την εργασία, επιχειρεί να γενικεύσει τα επιδόματα φτώχειας, δημιουργώντας

επικίνδυνες και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Για τον λόγο αυτό και δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ζητούμε να διενεργηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 143 ΚτΒ, με αντικείμενο τον αναγκαίο σχεδιασμό για την προστασία της δημόσιας υγείας, την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και την έναρξη των σχολικών μονάδων με ασφάλεια για τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς.

Με εκτίμηση, Φωτεινή (Φώφη) Γεννηματά»

Προσωρινές προσλήψεις – Μόνο 410 γιατροί

Την ίδια ώρα ο Τομέας Υγείας του ΚΙΝΑΛ αποδομεί τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τις προσλήψεις στο σύστημα υγείας, καθώς με στοιχεία που δίνει η Χαριλάου Τρικούπη προκύπτει ότι οι όποιες προσλήψεις είναι προσωρινές και ελάχιστες σε γιατρούς, θέτοντας το ερώτημα τι είδους προσλήψεις και σε ποιες ειδικότητες αφορούν χιλιάδες προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί.

Η ανακοίνωση του Τομέα Υγείας του ΚΙΝΑΛ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα Υγείας Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:

«Η Κυβέρνηση με τα κρούσματα του Covid-19 να μηδενίζονται από τον Μάιο, σηματοδότησε την χαλάρωση. Θεώρησαν ότι τελείωσαν με τον Ιό, κάνοντας σχεδιασμό επί χάρτου και ανακοινώνοντας για τον Τουρισμό και τα Νησιά τίτλους μέτρων χωρίς αντίκρισμα.

Παρέβλεψαν όμως στην πράξη τις προειδοποιήσεις για την θερινή περίοδο.

Έτσι βρέθηκαν χωρίς σχέδιο για την Β’ φάση και συνέχισαν να τρέχουν πίσω από την έξαρση των κρουσμάτων, χωρίς να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις για προληπτικά test παντού και χωρίς να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση του ιού.

Με 8.978 προσωρινούς διορισμούς για τον COVID 19 και 6631 συμβασιούχους παντός είδους στο Υπουργείο Υγείας το τελευταίο πεντάμηνο, θεωρητικά θα έπρεπε να γίνεται «κοσμογονία» σε τεστ, κλιμάκια και ομάδες Δημόσιας Υγείας.

Αντί γι’ αυτό ο ιός εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, ο μηχανισμός του ΕΟΔΥ παρέμεινε συγκεντρωτικός με τα εργαστήρια στην περιφέρεια να δίνουν καθυστερημένα απαντήσεις.

Πάρος, Σύρος, Πόρος ,Χαλκιδική, Διδυμότειχο, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, ενώ στη Λέσβο τις ανακοινώσεις για τα κρούσματα εξέδωσε η Αστυνομία με δελτία τύπου(!!)

Αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση και αμφισβήτηση του επίσημου αριθμού των κρουσμάτων.

Τώρα βγαίνει ο λογαριασμός της ανεπάρκειας όσων διόρισαν στις Διοικήσεις, ΕΟΔΥ ΥΠΕ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΕ ΕΟΔΥ ΚΑΙ ΕΚΕΠΥ.

Έχει υποβαθμιστεί ο Τομέας της Δημόσιας Υγείας και η σημασία του Ρόλου της ΠΦΥ στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στην κοινότητα και χειρίζονται την υγεία ως παροδική ανάγκη και ως έκτακτο γεγονός με προσωρινές προσλήψεις.

Τα στοιχεία από το Μητρώο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης δείχνουν ότι από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε η Κυβέρνηση της Ν.Δ το Τακτικό προσωπικό του Υπ.Υγείας έχει μειωθεί κατά 1347 Ιατρούς και Υγειονομικούς, ενώ και οι επικουρικοί Ιατροί που αμείβονται από το ΕΣΠΑ έχουν μειωθεί κατά 136.

Αντίστοιχα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2020

1. Στη μισθοδοσία του ΔΗΜΟΣΙΟΥ εμφανίζονται 8978 νέες προσωρινές προσλήψεις «Covid 19» με τους 6.674να είναι αμειβόμενοι από τον κρατικό προϋπολογισμό, και 2304 από το ΕΣΠΑ και εκτός προϋπολογισμού πόρους.

2. Ταυτόχρονα στο Υπουργείο Υγείας εμφανίζονται να υπηρετούν 1533 επιπλέον έκτακτοι στον ΕΟΔΥ, 2047 επιπλέον έκτακτοι στα Νοσοκομεία το ΕΚΑΒ και τις άλλες δομές του Υπουργείου Υγείας, ενώ έχουν προσληφθεί και 2599 επιπλέον μέσω ΟΑΕΔ και 2 ειδικευόμενοι.

Από το σύνολο των προσλήψεων αυτών μόνο 410 αφορούν Ιατρούς και το ερώτημα είναι που προσφέρουν υπηρεσίες οι 8978 και σε ποιες κατηγορίες ανήκουν».