Ως μεταφορά της εσωτερικής πίεσης της Τουρκίας στην Ελλάδα ερμηνεύει την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας το τελευταίο διάστημα, ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης.

Πίεση

Η Τουρκία είναι υπό πίεση, εσωτερική κι εξωτερική και ο Τ. Ερντογάν θέλει να μεταφέρει στην Ελλάδα αυτή την πίεση, προκειμένου να φθείρει και να καταπονήσει τη χώρα μας, εκτίμησε ο κ. Φίλης μιλώντας στον Σκάι.

Σημείωσε παράλληλα ότι η τακτική των απειλών και του εκφοβισμού που ακολουθεί η Άγκυρα έχει στόχο την υπαναχώρηση  της Ελλάδας και τη συμμετοχή της σε έναν διάλογο με τους όρους που θέλει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, αν αθροίσουμε την πίεση του Ντόναλντ Τραμπ στον Ταγίπ Ερντογάν και αν αύριο η Άγκελα Μέρκελ στο τηλεφώνημα που θα κάνει στον Τούρκο πρόεδρο δείξει αποφασιστικότητα, ίσως αποκλιμακώσει η Τουρκία.

Δεν ήθελε να παρέμβει εξ’ αρχής

Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο τόνισε ο κ. Φίλης προσθέτοντας πως η Τουρκία θέλει να στείλει μήνυμα στην Ελλάδα ότι κακώς έκανε τη συμφωνία με την Αίγυπτο.

«Μετά την κύρωση, θα τραβήξουν περισσότερο το σχοινί», υπογράμμισε ο κ. Φίλης

Αναφορικά με το δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ στον πρωθυπουργό, ο κ. Φίλης σχολίασε πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι στη γραμμή Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Έκανε την ανάγκη φιλοτιμία. Δεν ήταν πρόθυμος εξαρχής να παρέμβει. Διάφορα λόμπις έπαιξαν ρόλο, και εβραϊκό και ελληνοαμερικανικό» είπε συγκεκριμένα.