Μεγάλες πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η ενίσχυση των αμερικανικών ταχυδρομείων (USPS) ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς πέρασε νομοθεσία για την ενίσχυση της USPS με 25 δισ. δολάρια. Με τον τρόπο αυτό τα αμερικανικά ταχυδρομεία με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αποκτούν έκτακτη ρευστότητα ώστε να μην προχωρήσουν σε περικοπές που έχουν προγραμματιστεί, όπως υποστηρίζουν οι Δημοκρατικοί.

Ουσιαστικά οι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι τέτοιες περικοπές μπορούν να χρησιμοποιούν ως άλλοθι από τον Ρεπουμπλικανό Τραμπ για να δημιουργηθούν προβλήματα στη διενέργεια εκλογών μέσω και επιστολικών ψήφων. Πολλοί Αμερικανοί αναμένεται φέτος να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου και να αποφύγουν τα εκλογικά κέντρα για τον φόβο της πανδημίας.

Σε έκτακτη συνεδρίαση, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε τη χορήγηση βοήθειας με 257 ψήφους υπέρ και 150 κατά. Υπέρ ψήφισαν 231 Δημοκρατικοί και 26 Ρεπουμπλικανοί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να φέρνει το θέμα στην ολομέλεια παρά τις αντιδράσεις των επικεφαλής των τελευταίων. Ηταν σπάνια συνεδρίαση του Σώματος καθώς έγινε όχι μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και εν μέσω του Αυγούστου, όπου όλα θα έπρεπε να υπολειτουργούν λόγω των θερινών διακοπών.

Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν την Πελόζι ότι προωθεί θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής των ταχυδρομείων Λουίς ΝτεΤζόι κάνει περικοπές στην USPS για να εμποδίσει τη διενέργεια απρόσκοπτης ψηφοφορίας στις προεδρικές εκλογές μέσω των εθνικών ταχυδρομείων. Οι Δημοκρατικοί, από την άλλη, έχουν θορυβηθεί από τις συνεχείς αναφορές του Τραμπ κατά της επιστολικής ψήφου. Συγκεκριμένα ο αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει νοθεία και να παραποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα εις βάρος του και υπέρ του αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

Ανησυχίες

Οι ανησυχίες των Δημοκρατικών εντάθηκαν μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της διοίκησης των ταχυδρομείων που προειδοποίησε πριν από μερικές μόνο ημέρες ότι πολλές επιστολικές ψήφοι μπορεί να μη φτάσουν έγκαιρα για να καταμετρηθούν στις επερχόμενες εκλογές. Επίσης αναφέρουν ότι από τότε που ανέλαβε ο εκλεκτός του Τραμπ οι παραδόσεις από τα ταχυδρομεία καθυστερούν κατά περίπου 8%.

Η επιστολική ψήφος αναμένεται ότι θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στις φετινές εκλογές καθώς μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων θέλει να αποφύγει τα εκλογικά κέντρα λόγω της πανδημίας.

Ο ΝτεΤζόι θεωρείται υποστηρικτής και χορηγός του Τραμπ. Τον διόρισε στη θέση αυτή ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος. Ο ΝτεΤζόι θέλει να αποσύρει εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τη διαλογή ταχυδρομείου και να καταργήσει την ύπαρξη γραμματοκιβωτίων σε πολλές περιοχές με το σκεπτικό ότι δεν χρησιμοποιούνται τόσο όσο παλιότερα και η συντήρησή τους κοστίζει.

Οι Ρεπουμπλικανοί λένε ότι τέτοιες κινήσεις και αναδιαρθρώσεις είναι ρουτίνα για την USPS και ότι τα εθνικά ταχυδρομεία έχουν ήδη τα κεφάλαια και την ικανότητα να διαχειριστούν τις προκλήσεις της επιστολικής ψήφους. Επίσης αναφέρουν ότι η διοίκηση των ταχυδρομείων έχει συμφωνήσει να μη γίνουν οι περικοπές αυτές προτού πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου. Η Πελόζι λέει ότι έφερε στη Βουλή των Αντιπροσώπων χωριστά το θέμα των ταχυδρομείων για να αναδείξει τις αλλαγές στις οποίες θέλει να προχωρήσει ο ΝτεΤζόι.

Η μάχη τώρα αναμένεται να μεταφερθεί στη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Εκεί δεν αποκλείεται να απορριφθεί η παροχή βοήθειας στη USPS. Ο Λευκός Οίκος έχει απειλήσει με βέτο στην περίπτωση που η βοήθεια στην USPS περάσει και από τη Γερουσία.