Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Κώστας Σκρέκας και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, αυτό που θα επιδιωχθεί από τη συνάντηση του Χάικο Μας με την ελληνική πλευρά σήμερα και με την Τουρκία σε λίγες μέρες, θα είναι να σταματήσει η γειτονική χώρα να παραβατεί, να είναι ο ταραξίας της περιοχής και να αποκλιμακώσει την ένταση για να γίνει ένας διάλογος ανάμεσα σε δύο πολιτισμένες χώρες έτσι ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία και επωφελής συμφωνία.

Ωστόσο, μέχρι τώρα η Τουρκία δείχνει ότι δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο με σημαντικές επιτυχίες, όπως η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο. Οι κινήσεις της  αυτές δείχνουν ότι επιδιώκει το διάλογο και μια συμφωνία με όρους καλής γειτονίας υπακούοντας στους κανόνες διεθνούς δίκαιου και τους κανόνες της θάλασσας.

Αυτό το ασπάζεται ο διεθνής παράγοντας από τη στιγμή που ζητούν από την Τουρκία να υποχωρήσει

«Οι στόχοι της Ελλάδας στο τέλος θα επιτευχθούν», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαλάφας, αναρωτήθηκε αν στάση που κρατάει η ελληνική κυβέρνηση βοηθάει στην επίτευξη των καθορισμένων στόχων. «Δε χρειάζεται κινδυνολογία, αλλά ούτε και υποτίμηση των κινδύνων», υποστήριξε.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε πως «η κυβέρνηση πατάει σε δυο βάρκες, προς το εξωτερικό είναι σα να λέει ότι μπορούμε να τα βρούμε και μάλιστα με κάποιες υποχωρήσεις πέραν ορισμένων κόκκινων γραμμών. Είναι θολό το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση σε ορισμένα καίρια ζητήματα»

Απαντώντας ο κ. Σκρέκας υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο τη θέση της απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας και πως ο Ερντογάν δεν περίμενε η Ελλάδα να έχει τέτοια σοβαρή και στιβαρή αντίδραση.