Η Αυστρία προβαίνει στην απέλαση ενός ρώσου διπλωμάτη για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης σχετικά με τα προνόμια και την ασυλία των διπλωματών, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η συμπεριφορά του δε συνάδει με τη Σύμβαση της Βιέννης» ανέφερε εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος αρνήθηκε να επεκταθεί.

Η ρωσική πρεσβεία αντέδρασε με ανάρτησή της στο Twitter: «Έχουμε εξοργιστεί από την αθεμελίωτη απόφαση των αυστριακών Αρχών, η οποία βλάπτει τις εποικοδομητικές σχέσεις».

Σύμφωνα με τα αυστριακά ΜΜΕ, ο ρώσος διπλωμάτης φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση οικονομικής ή βιομηχανικής κατασκοπείας.

Η εφημερίδα Kronen Zeitung ανέφερε πως επί χρόνια ο Ρώσος είχε εμπλακεί σε κατασκοπεία μιας αυστριακής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας με την υποστήριξη ενός Αυστριακού, ο οποίος εργαζόταν σε αυτήν.

Ο Αυστριακός παραδόθηκε στις Αρχές και κατονόμασε τον Ρώσο ως συνεργάτη του.

Η εφημερίδα δεν κατονόμασε την εταιρεία.

Η απέλαση είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός στην Αυστρία, η οποία δεν ήταν τόσο πρόθυμη όσο ορισμένες Δυτικές χώρες-γείτονές της να απελαύνει διπλωμάτες στο παρελθόν.

Η Αυστρία αρνήθηκε να ακολουθήσει την πλειονότητα των χωρών της ΕΕ που απέλασαν ρώσους διπλωμάτες το 2008, μετά τη δηλητηρίαση στη Βρετανία του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)