Τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και τη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού σχολίασαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης και ο πρώην υπουργός και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, το κυρίαρχο για τον Ταγίπ Ερντογάν είναι να γίνει ο απόλυτος εκφραστής και κυρίαρχος του σουνιτικού Ισλάμ. «Θέλει να γίνει ο μόνος ηγέτης με τον οποίο οι μεγάλες δυνάμεις θα μιλάνε μαζί του για όσα γίνονται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Ακόμα, καυτηρίασε τη στάση της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι σε δύο συνεδριάσεις συζητήθηκαν τα γεγονότα στη Λευκορωσία «μια χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ, ενώ Ελλάδα και Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ», ζητώντας την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Άγκυρα.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου «αλλά με συγκεκριμένη ατζέντα», την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, κάτι που όπως πρόσθεσε, υπηρέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα συζητήσουμε εάν τα νησιά είναι δικά μας ή όχι» τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο πώς διάλογος κάτω από πίεση δεν μπορεί να γίνει. «Δεν μπορεί να ξεκινήσει διάλογος υπό αυτές τις συνθήκες, όταν τα τουρκικά πλοία κόβουν βόλτες στα δικά μας χωρικά ύδατα».

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αδράνεια» στα ελληνοτουρκικά, καθώς «ενώ έβλεπε να κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα από την αρχή, αδράνησε».

«Ενδεδειγμένο εκ μέρους της χώρας είναι η στρατηγική του διαλόγου που θα οδηγηθούμε σε συμφωνίες που θα υπηρετούν την συνεργασία και την ειρήνη. Και στις σχέσεις μας με την Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή. Διάλογος που στο τελικό του αποτέλεσμα δεν θα θίγει την ελληνική πλευρά» πρόσθεσε σχετικά με το πώς πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα.

Παράλληλα, ζήτησε σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολυφωνία στο εσωτερικό της, σε ότι αφορά στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας.

Κοροναϊός

Σε ότι αφορά στο μέτωπο της διαχείρισης του κοροναϊού, ο Νικήτας Κακλαμάνης, σημείωσε ότι τα 284 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, δεν ήταν έλεγχοι μιας ημέρας.

Πρόσθεσε δε, πως, σημασία έχει πόσοι είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία. «Αυτό είναι το βασικότερο κριτήριο για την πορεία της επιδημίας. Το πόσο επιβαρύνεται το σύστημα υγείας.

Για το άνοιγμα των σχολείων, υπογράμμισε πως δεν έχει σημασία η ημερομηνία, αλλά να έχουν διασφαλιστεί οι απόλυτες συνθήκες ασφάλειας.

Στον αντίποδα, ο Πάνος Σκουρλέτης, σημείωσε πως «αυτό που χτίσαμε συνολικά ως κοινωνία με το lockdown, ένα τοίχος ανάσχεσης της επιδημίας, η κυβέρνηση το υπονόμευσε με την αντιφατική πολιτική της και με μέτρα που αναιρούσε το ένα το άλλο».

Τέλος, το στέλεχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στηλίτευσε την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι κάνει τα λιγότερα δυνατά στην οικονομία, σε ότι αφορά στα μέτρα στήριξης.