Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας την Τρίτη 25 Αυγούστου ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, τη στιγμή που οι πληροφορίες θέλουν τη Γερμανία να ξαναβγαίνει μπροστά διαμεσολαβώντας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου οι δύο χώρες να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Διπλωματικές πηγές δε, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αυτές προσθέτοντας ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί και την Τουρκία.

Ειδικότερα, στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Τρίτη 25 Αυγούστου και ώρα 12:00, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas.»

Στο επίκεντρο η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και στην κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου».

Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Η είδηση αυτή «κουμπώνει» με τις πληροφορίες που μεταφέρει η Καθημερινή ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η απόπειρα διαμεσολάβησης του Βερολίνου σε Αθήνα και Άγκυρα με στόχο την έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Όσο δε πλησιάζουμε προς τις 28 Αυγούστου το διπλωματικό παρασκήνιο αναμένεται να πάρει φωτιά αφού χωρίς κάποια θετική ένδειξη για την έκβαση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, η ΕΕ δεν μπορεί να αρκεστεί απλώς στην παρουσίαση κυρώσεων αλλά πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Αυγούστου πραγματοποιείται το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Gymnich) όπου αναμένεται ότι ο ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει έγγραφο επιλογών για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τη Γερμανία να δείχνει μέχρι τώρα ότι θέλει να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, -με το προσφυγικό να παίζει προφανώς κρίσιμο ρόλο για αυτή τη στάση της- πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή θέλουν να καταβάλλονται προσπάθειες ώστε την ίδια μέρα (28 Αυγούστου) να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, η επόμενη τριμερής συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας (Σουρανή, Καλίν, Χέκερ), στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναθέρμανση των διερευνητικών ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα.

Την ίδια ημέρα λήγει και η περίοδος των τριών μηνών από το αίτημα της ΤΡΑΟ στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας για έρευνες στην περιοχή που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά είναι υπέρ του διαλόγου, προσθέτουν ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Άγκυρας και την προκλητικότητα που επιδεικνύει. Προσέθεταν επίσης ότι είναι νωρίς να κρίνει κάποιος αν οι νέες προσπάθειες διαμεσολάβησης θα αποδώσουν καρπούς.

Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να προβλέψει την αντίδραση της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να μην έχει σταματήσει ούτε στιγμή τις απειλές -έστω και προς τέρψη του εσωτερικού ακροατηρίου του- , με την κύρωση από την ελληνική Βουλή στις 26 Αυγούστου των συμφωνιών για ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία και κυρίως αυτή με την Αίγυπτο, που έχει ενοχλήσει σφόδρα την Τουρκία.