Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως εξασφάλισε 225 εκατομμύρια δόσεις του υποψήφιου εμβολίου κατά της COVID-19 της γερμανικής εταιρίας CureVac, η τέταρτη συμφωνία αυτού του τύπου που επιτυγχάνεται ανάμεσα στην ΕΕ και φαρμακευτικά εργαστήρια.

Οι συνομιλίες με την CureVac αναμένεται να καταλήξουν στην υπογραφή ενός συμβολαίου αγοράς, εξήγησε σε μια ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το συμβόλαιο «θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν το εμβόλιο και επίσης να κάνουν δωρεές προς τις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος ή να το μεταβιβάσουν εκ νέου προς ευρωπαϊκές χώρες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Προβλέπεται αρχικά η αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό των κρατών μελών της ΕΕ, εφόσον καταδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου.

Είναι η τέταρτη συμφωνία που επιτυγχάνεται στο πλαίσιο της αγοράς εμβολίων από την Κομισιόν.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη εξασφαλίσει 300 εκατομμύρια [δόσεις] του εμβολίου που ετοιμάζεται από τη γαλλική Sanofi και 400 εκατομμύρια εκείνου της αμερικανικής Johnson & Johnson.

Η Κομισιόν υπέγραψε επίσης στις 14 Αυγούστου ένα συμβόλαιο αγοράς με τον σουηδοβρετανικό όμιλο AstraZeneca για 300 εκατομμύρια δόσεις, με δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί την υπόσχεσή της να διασφαλίσει στους Ευρωπαίους και στον κόσμο γρήγορη πρόσβαση σε ένα ασφαλές εμβόλιο που μας προστατεύει απέναντι στον κορονοϊό. Κάθε κύκλος διαπραγματεύσεων που ολοκληρώνουμε με τη φαρμακευτική βιομηχανία μας φέρνει πιο κοντά σε μια νίκη κατά του ιού», αναφέρει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ