Στην πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με το προεδρείο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) η γερμανίδα καγκελάριος και με φόντο τη νέα έξαρση των κρουσμάτων προειδοποίησε ότι η νέα αύξηση του αριθμού δεν θα πρέπει να υποτιμάται. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Bild που επικαλείται συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, η Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε μεν ότι η κατάσταση είναι ακόμη «ελεγχόμενη», την ίδια ώρα όμως χαρακτήρισε «απειλητικό» τον αυξανόμενο αριθμό των νέων μολύνσεων, ειδικά δε εκείνων που προκαλούνται από πολίτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους από το εξωτερικό.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα η ίδια απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην παρούσα φάση, ειδικά σε ό,τι αφορά την παρουσία φιλάθλων σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, θέμα που αναμένεται να απασχολήσει συνομιλίες της την ερχόμενη εβδομάδα με τους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

Σύμφωνα με την Bild η καγκελάριος φέρεται να εξέφρασε μάλιστα μια αυστηρή προειδοποίηση: «Πρέπει να ενεργήσουμε πιο αυστηρά για να μην οδηγηθούμε σε καταστροφή».

Προειδοποιήσεις και από τον υπουργό Υγείας 

Σε παρόμοιο δραματικό τόνο και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν ο οποίος εμφανίστηκε «έκπληκτος για το πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση» και αυτό ακόμη και σε χώρες όπως την Ισπανία «οι οποίες είχαν πολύ αυστηρότερα μέτρα απ΄ ότι η Γερμανία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δείχνει «πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα όταν δεν προσέχεις». Γι΄ αυτό το λόγο, όπως υπογράμμισε, είναι σημαντικό να αναπροσαρμόζονται ορισμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα ο επιτρεπτός αριθμός συμμετεχόντων σε οικογενειακές γιορτές. Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε την ίδια ώρα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα, όπως και τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί και τα  νηπιαγωγεία.

Κλείνουν και πάλι σχολεία

Εν τω μεταξύ στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία όπου την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τα περίπου 2,5 εκατομμύρια των μαθητών, έκλεισαν ήδη και πάλι τα πρώτα σχολεία μετά από κρούσματα κορωνοϊού.

Πρόκειται για δυο σχολεία στις πόλεις Φίρζεν και Ντόρστεν. Σε τουλάχιστον άλλα 10 σχολεία αποφασίστηκε μερικό κλείσιμο, με τους μαθητές 14 τάξεων όπου καταγράφηκαν κρούσματα να επιστρέφουν σπίτια τους και να μπαίνουν σε καραντίνα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία είναι το μοναδικό γερμανικό κρατίδιο μέχρι στιγμής όπου ισχύει υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ακόμη και εν ώρα μαθήματος.

(Επανα-)Κλείσιμο σχολείων και καραντίνα για μαθητές και δασκάλους αποφασίστηκε και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις σχολείων στα κρατίδια του Βερολίνου, του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας και στο Αμβούργο όπου τα σχολεία άνοιξαν επίσης τις τελευταίες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι πλην Βάδης-Βυρτεμβέργης και Βαυαρίας όπου η νέα σχολική χρονιά ξεκινά αρχές/μέσα Σεπτεμβρίου, σε όλα τα υπόλοιπα κρατίδια τα μαθήματα ξεκινούν εντός του Αυγούστου.

Κώστας Συμεωνίδης (Bild, RP)