Την Παρασκευή, ένας ταμίας σε κατάστημα πούρων ζήτησε από τον Άνταμ Ζαμπορόφσκι να φορέσει μάσκα εντός του καταστήματος. Ο 35χρονος αρνήθηκε θυμωμένα. Αντ’ αυτού, άρπαξε δύο πούρα, βγήκε έξω οργισμένος, και στη συνέχεια έβγαλε ένα όπλο και πυροβόλησε εναντίον του ταμία στο Bethlehem Township της Πενσιλβάνια.

Την επόμενη μέρα, στριμωγμένος από την αστυνομία σε μια γωνία κοντά στο σπίτι του, ο Ζαμπορόφσκι φαίνεται να επιτέθηκε με καλάσνικωφ, καταλήγοντας σε ανταλλαγή πυροβολισμών τουλάχιστον με επτά αστυνομικούς. Ο ύποπτος δέχθηκε πολλαπλούς πυροβολισμούς, μέχρι τελικά να συλληφθεί.

«Δεν μπορούσε να διαχειριστεί την πανδημία»

Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά βίαιων περιστατικών που συνδέονται με καβγάδες για την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Όμως ο δικηγόρος του Ζαμπορόφσκι υποστηρίζει ότι η αντίδρασή του ήταν αποτέλεσμα των ίδιων των έντονων δυσκολιών που αντιμετωπίζει από την πανδημία. Πριν την ανταλλαγή πυροβολισμών, ο Ζαμπορόφσκι είχε χάσει τη δουλειά του, ενώ πρόσφατα έχασε και την επιμέλεια του παιδιού του.

«Απλώς δεν μπορούσε να διαχειριστεί την απώλεια της δουλειά του και του παιδιού του, δεν διαχειριζόταν σωστά την πανδημία», δήλωσε την Κυριακή ο Τζον Γουάλντρον για τον πελάτη του, διευκρινίζοντας ότι αυτοί οι παράγοντες δεν δικαιολογούν τη βίαιη συμπεριφορά του. «Πιστεύω ότι πιέστηκε υπερβολικά».

Σειρά από βίαιες επιθέσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες, η αστυνομία αναφέρει ότι οι διαμάχες για τις μάσκες έχουν οδηγήσει σε βίαιους ξυλοδαρμούς υπαλλήλων, σε έναν θανατηφόρο πυροβολισμό εις βάρος υπαλλήλου security στο Μίσιγκαν και σε πυροβολισμό εις βάρος υπαλλήλου καταστήματος γρήγορου φαγητού στην Οκλαχόμα. Η βία προσθέτει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις στους υπαλλήλους λιανικής και εστιατορίου, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί και με την ευθύνη επιβολής των κανόνων χρήσης μάσκας, συχνά χωρίς τη βοήθεια της αστυνομίας.

Ο Ζαμπορόφσκι φέρεται να επιτέθηκε στον υπάλληλο του καταστήματος πούρων, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει μάσκα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Δεν άλλαξε στάση ούτε όταν ο υπάλληλος προσφέρθηκε να τον εξυπηρετήσει έξω από το κατάστημα.

Αντ’ αυτού, ο Ζαμπορόφσκι έβγαλε ένα φύλλο χαρτί στο οποίο είχε υπογραμμίσει μια πρόταση της νομοθεσίας της πολιτείας της Πενσιλβάνια, η οποία επέμενε ότι αποδεικνύει πως δεν ήταν υποχρεωμένος να φορέσει μάσκα, σύμφωνα με μάρτυρα. Στην πραγματικότητα, η Πενσιλβάνια, η οποία έχει βιώσει περισσότερα από 113.000 κρούσματα κοροναϊού και πάνω από 7.200 θανάτους, έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις περισσότερες τοποθεσίες από την 1η Ιουλίου.

«Είναι τρελό», δήλωσε ο Τομ Γκάλαχερ που ψώνιζε στο κατάστημα τη στιγμή της επίθεσης. «Έγινε για τη μάσκα. Ο τύπος ήταν προφανώς κατά των μασκών».

Αφού βγήκε από το κατάστημα χωρίς να πληρώσει για τα πούρα του, η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο Ζαμπορόφσκι πυροβόλησε με το όπλο του μια φορά στον αέρα και δύο φορές προς το μέρος του ταμία με τον οποίο ήρθε σε αντιπαράθεση στο κατάστημα. Αρκετοί πελάτες στέκονταν έξω από το κατάστημα στην τροχιά των σφαιρών του.

Το επόμενο πρωί, η αστυνομία και στρατιώτες της πολιτείας περίμεναν να τον συλλάβουν έξω από το σπίτι του. Εκείνος μπήκε στο ημιφορτηγό του και προσπάθησε να διαφύγει, σύμφωνα με την αστυνομία. Όταν τον ακινητοποίησαν σε κοντινή απόσταση, πήδηξε έξω από το όχημα και άρχισε να πυροβολεί προς το μέρος της αστυνομίας με ένα καλάσνικωφ και ένα ημιαυτόματο όπλο.

Ο ύποπτος χτυπήθηκε στα οπίσθια και το πόδι, δήλωσε ο Γουάλντρον, και αναμένεται να αναρρώσε.

«Το γεγονός ότι τον πυροβόλησαν δύο φορές και κανένα από τα χτυπήματα δεν απειλεί τη ζωή του ενώ κρατούσε ένα καλάσνικωφ και άλλο ένα όπλο τον καθιστά πολύ τυχερό», δήλωσε ο Γουάλντρον.

Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει 22 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η απόπειρα ανθρωποκτονίας, βιαιοπραγίας και κλοπής, σύμφωνα με τους Express-Times, ενώ η εγγύηση για την απελευθέρωσή του έχει οριστεί στο 1 εκατ. δολάρια.

Πηγή: www.washingtonpost.com