Τις προκλήσεις συνεχίζει με αμείωτη ένταση η Τουρκία, αλλάζοντας προς το παρόν, την κατεύθυνση. Από την Ελλάδα, στρέφεται στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Το βλέμμα, τόσο της Λευκωσίας, όσο και της Αθήνας είναι εστιασμένο στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου και πλέει βόρεια, ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο, προκειμένου να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κύπρου.

Έχει πορεία προς τον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα προκειμένου, στη συνέχεια, να προσεγγίσει την περιοχή που έχει δεσμευθεί από την πλευρά της Τουρκίας για έρευνες με NAVTEX που έχει ισχύ μέχρι 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το MEGA το ερευνητικό πλοίο Barbaros φέρεται να απέπλευσε από το λιμάνι που βρισκόταν αγκυροβολημένο και κατευθύνεται στις παράνομα δεσμευμένες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει μια τουρκική κορβέτα.

Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από το σύστημα εντοπισμού των πλοίων marinetraffic, όπου διακρίνεται να έχει βγει από το λιμάνι που βρισκόταν, χωρίς ωστόσο να δηλώνεται ο τελικός προορισμός του.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

Ο διαδικτυακός χάρτης marinetraffic.com, δείχνει το τουρκικό σκάφος, που συνοδεύεται από ένα ακόμη σκάφος, σε σημείο πολύ κοντά στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που μπορεί εύκολα να προκαλέσει νέα σοβαρή ένταση με την Αθήνα και την Λευκωσία.

To Barbaros φαίνεται να κινείται με νότια κατεύθυνση, με ταχύτητα 4,9 κόμβων.

Η Κύπρος, μετά από την νέα προκλητική κίνηση της Τουρκίας, εξέδωσε αντί-NAVTEX, αναδεικνύοντας την παρανομία της Τουρκίας εντός των θαλάσσιων υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τουρκική NAVTEX έχει ισχύ μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου και «δεσμεύει» περιοχή που εμπίπτει εντός των τεμαχίων 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η συγκεκριμένη περιοχή ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:

35 04.98 N – 034 21.61 E

35 19.94 N – 034 48.76 E

34 41.27 N – 034 47.91 E

34 17.81 N – 034 30.25 E

34 06.57 N – 034 15.20 E

34 17.55 N – 034 15.36 E

Ακάρ: Δικαίωμα μας οι γεωτρήσεις στην περιοχή

Την ίδια ώρα, δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ από την Τουρκία, έρχονται να δυναμιτίσουν περισσότερο το κλίμα.

Διαβάστε επίσης: Ο Ακάρ πήρε… το όπλο του – Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Στην διάρκεια εκδήλωσης για το ψευδοκράτος, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, είπε πως είναι «δικαίωμα της Αγκυρας» να κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή, ενώ δηλώνουν «έτοιμοι να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας εκεί».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Άγκυρα να σταματήσει τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και πριν έξι ημέρες, όταν την καλούσε να σταματήσει να αυξάνει τις εντάσεις στην ΝΑ Μεσόγειο.