Το Εθνικό Θέατρο με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τη Google, μετέδωσε για πρώτη φορά ζωντανά μέσω διαδικτύου στον κόσμο από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, τους Πέρσες του Αισχύλου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Σάββατο 25/7.

Το εγχείρημα είχε ως στόχο να προσφέρει στο διεθνές κοινό την ευκαιρία της ζωντανής εμπειρίας παρακολουθώντας έστω διαδικτυακά την πρώτη σωζόμενη τραγωδία του Αισχύλου, στον τόπο καταγωγής του αρχαίου δράματος, στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλο τον κόσμο. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημήτρης Λιγνάδης που υπογράφει και τη σκηνοθεσία, σημείωσε χαρακτηριστικά γι’ αυτό «Ο Πολιτισμός είναι τέκνον της παιδείας ενός τόπου όμως ταυτόχρονα ανήκει και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, που έχει δικαίωμα στην ενότητα και στο γεφύρωμα των αποστάσεων - ακόμη και όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Η υποδοχή της πρωτοβουλίας και από τους απομακρυσμένους θεατές και από την κριτική, υπήρξε ενθουσιώδης».

Η παράσταση των «Περσών» μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο μεταφέροντας το μήνυμα της τέχνης, του πολιτισμού και της ελπίδας και δίνοντας τη δυνατότητα της εμπειρίας του μοναδικού αυτού θεάτρου σε εκείνους που φέτος δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, είναι μία πρόσκληση και μία προτροπή να επισκεφτούν τη χώρα μας στο άμεσο μέλλον.

Τις παραστάσεις της Επιδαύρου ακολουθεί περιοδεία εντός συνόρων στην οποία οι καλλιτέχνες περιμένουν το ελληνικό κοινό. Άλλωστε είναι διατυπωμένη πεποίθησή τους ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωντανή εμπειρία του θεάτρου, την επαφή του θεατή με τη ζώσα πράξη.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν οι ηθοποιοί Λυδία Κονιόρδου, Αργύρης Πανταζάρας, Νίκος Καραθάνος και Αργύρης Ξάφης. Στον χορό μαζί τους βρίσκονται επίσης οι

Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Μιχάλης Θεοφάνους,

Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λαέρτης Μαλκότσης, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας και Αλμπέρτο Φάις. Λύρα παίζει ο Γιώργος Μαυρίδης.

Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας είναι οι εξής:

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης (2/8), Yπαίθριο Θέατρο Αττικού Αλσους (5-13/8), Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (26/8), Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας (30/8), Θέατρο Δεξαμενής Κορωπί (1/9),

Θέατρο Πέτρας (5-6/9), Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά (9-13/9), Θέατρο Βράχων (15 – 16/9), Παλαιό Ελαιουργείου, Παραλία Ελευσίνας (20/9), Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας (22-23/9), Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά (1-4/10).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από