Σε εργασίες ανάδειξης του ιστορικού διατηρητέου μνημειακού συνόλου του ιερού ναού της Του Θεού Σοφίας και του Αγιάσματος του Αγίου Ιωάννη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Το Αγίασμα και ο ιερός ναός της Του Θεού Σοφίας συνιστούν ενιαίο αρχαιολογικό χώρο και είναι χαρακτηρισμένα ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, ενώ ο ναός είναι κηρυγμένο μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

«Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της ιστορικής, αρχαιολογικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ένα μνημειακό σύνολο που αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης» επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώστας.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Αγιάσματος, που είναι γνωστό ως Κατακόμβη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντιμετώπισης της φθοράς και κατάλληλες παρεμβάσεις, ώστε να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από άτομα με αναπηρία.

Επίσης, θα κατασκευαστεί νέα περίφραξη για την προστασία του μνημείου, το οποίο θα αναδειχθεί με νέο φωτισμό και θα τοποθετηθούν καθιστικά παγκάκια.

Στο ναό της Αγίας Σοφίας θα γίνουν εργασίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων στα υπερώα, που παραμένουν χώροι κενοί, αδιαμόρφωτοι και παραμελημένοι από το μεγάλο σεισμό του 1978.

Παράλληλα, με στόχο την κάλυψη των αναγκών ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού για τα δύο μνημεία, που θα αναδειχθούν με ευρωπαϊκούς πόρους, θα σχεδιαστούν έντυπα σε μορφή δίγλωσσων τευχών και φυλλαδίων (ελληνόγλωσσα, ξενόγλωσσα και σε γραφή Braille), ενώ θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες και σε γραφή Braille.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από