Η πρόθεση του Γιάννη Αλαφούζου να ανακαινίσει το «Απόστολος Νικολαΐδης» βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο κονδύλι των 7 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει διαθέσει για τον σκοπό η Περιφέρεια Αττικής από το 2014. Η ΠΑΕ και ο Ερασιτέχνης ποντάρουν σε αυτά τα χρήματα, για να δρομολογήσουν τις εργασίες στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Το κονδύλι των 7 εκατομμυρίων ευρώ ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αθήνας στον προϋπολογισμό του 2014 επί Γιάννη Σγουρού, με τα ψηφίσματα 303/2013 και 304/2014 και εντάχθηκε στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων με κωδικό 9777.01.023. Σε αυτή τη θέση παραμένει έως σήμερα, παρά τις εναλλαγές στην ηγεσία της Περιφέρειας. Τόσο η Ρένα Δούρου, όσο και ο Γιώργος Πατούλης το διατήρησαν αναλλοίωτο στον προϋπολογισμό.

Το κονδύλι περιλαμβάνει 7 εκατομμύρια ευρώ που θα καταβληθούν για το κόστος των εργασιών στο «Απόστολος Νικολαΐδης», καθώς και την κάλυψη του ΦΠΑ 23%, που ανεβάζει το ποσό στα 8.632.311 ευρώ. Τα λεφτά που θα χρειαστούν πάνω από το συγκεκριμένο όριο, υποχρεούται να τα διαθέσει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός.

Επειδή πρόκειται για κεφάλαια με κρατική προέλευση, η αξιοποίηση τους υπάγεται στις δημόσιες διαδικασίες. Η δημοπράτηση και η εκτέλεσή του έργου θα γίνει από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Αττικής και την πορεία του θα ελέγχει η πενταμελής Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της Περιφέρειας και του Ερασιτέχνη. Συγκεκριμένα, θα μετέχουν δύο εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου, δύο εκπρόσωποι του Ερασιτέχνη και ένας από την Τεχνική Διεύθυνση της Περιφέρειας.

Όμως, υπάρχει μία λεπτομέρεια… Από τα 7 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται λογιστικά στο κονδύλι της Περιφέρειας, στην ουσία διαθέσιμο είναι μόνο το ένα εκατομμύριο ευρώ… Τυπικά, το ποσό προβλέπεται στα εκτελεστέα έργα για το 2019 και για το 2020 για το συγκεκριμένο σκοπό. Ωστόσο, την τελευταία διετία η Περιφέρεια πιστώνει μόνο 1 εκατομμύριο ευρώ από τα 7 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας χρησιμοποιήσει τα άλλα έξι σε άλλους κωδικούς.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για το τρέχον έτος, τα χρήματα δεν είναι διαθέσιμα και πρέπει να προβλεφθούν στον επόμενο προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το έτος 2021. Είτε σε αυτό τον κωδικό, είτε σε νέο που θα ορίσει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, μετά από συνεννόηση με την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη…