«Οφείλουμε να είμαστε πάντα σε εγρήγορση. Η διαχείριση κρίσεων σε εθνικά θέματα επιβάλλει ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Αυτό αποδείχθηκε από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης η οποία λειτούργησε μεθοδικά και συντονισμένα και με εξαντλητική ενημέρωση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με τον Νίκο Υποφάντη και την Μαρία Βούσουλα.

Και συμπλήρωσε: «Στην αποκλιμάκωση της έντασης λειτούργησε στο ακέραιο το τρίπτυχο, τα τρία όπλα δηλ. που έχει στη φαρέτρα της η Ελλάδα: το πρώτο είναι το Διεθνές Δίκαιο, το δεύτερο ότι έχουμε πάντα δίπλα τους συμμάχους μας και το τρίτο αποδείξαμε ότι θα κάνουμε οτιδήποτε χρειασθεί για να υπερασπισθούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αποδείξαμε στον Έβρο.

Οι χειρισμοί του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και το συναινετικό κλίμα από όλο το πολιτικό σύστημα οδήγησε στην αποκλιμάκωση της έντασης, σημείωσε ο κ. Καλαφάτης υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε διάλογο με την Τουρκία. Συζητούμε την πιθανότητα έναρξης των διερευνητικών επαφών από το σημείο που είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016. Διάλογος άνευ όρων δεν γίνεται, τόνισε. Και μπορεί να γίνεται πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε ένα περιβάλλον χωρίς εντάσεις και με έλλειψη προκλήσεων απ΄την αντίθετη πλευρά. Δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις. Το μόνο ζήτημα που συζητούμε με την Τουρκία, όπως πάντα διατυπώνουμε καθαρά, είναι το ζήτημα της χάραξης των θαλασσίων ζωνών δηλ. υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Αναφερόμενος στην οικονομία και στο Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι το αποτέλεσμα της προσπάθειας το οποίο αναλογεί στη χώρα μας ύψους 32 δις συν 40, συνολικά 72 δις ευρώ ξεκίνησε σε ανύποπτο χρόνο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μεγάλο κομμάτι αφορά σε επιχορηγήσεις και όχι σε δάνεια.

Η προσπάθεια είναι τα χρήματα αυτά να κατευθυνθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα στην πραγματική οικονομία, διότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, έχουν προβλεφθεί πολύ πιο ευέλικτοι μηχανισμοί απ΄ότι οι αντίστοιχοι του ΕΣΠΑ και θα επιχειρηθεί να συμπεριληφθούν αναδρομικά και δράσεις οι οποίες ξεκίνησαν πριν από έξι μήνες, τόνισε ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης.