Παρέμβαση στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να φοράμε τη μάσκα εκεί που οι ειδικοί μας έχουν υποδείξει. Αβολη συνήθεια, αλλά πρέπει να γίνει ο κανόνας. Πρώτοι εδώ πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα, είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως 46 χρόνια από την εισβολή της Κύπρου η ελληνική πολιτεία απονέμει ισόβια σύνταξη στους άντρες που την υπερασπίστηκαν στην πρώτη γραμμή. «Το οφείλαμε στην εθνική συνείδηση και την ιστορική μνήμη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι το αποτέλεσμα της 4ήμερης συνόδου κορυφής είχε ένα αδιαμφισβήτητο νικητή: την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη.

Η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας με το υψηλότερο ποσό σε αναλογία με το ΑΕΠ και πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα λάβει περίπου 72 δισ. ευρώ.

Οι στόχοι που είχαμε θέσει εξαρχής ως χώρα ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο.

Βρισκόμαστε σε μια εθνική πρόκληση: Βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μια μεγάλη εθνική πρόκληση: μια διαφορετική αντίληψη στο πώς εκμεταλλευόμαστε αυτά τα κεφάλαια. Το κρίσιμο δεν είναι να προσφέρουμε μια ανακούφιση αλλά να μετατρέψουμε το #NextGenereationEU σε #NextGenerationHellas.

Να μετατρέψουμε την κρίση ως μια νέα αφετηρία σε ένα περιβάλλον που θα εμπνέει και θα αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις της χώρα μας. Επεξεργαζόμαστε για πρώτη φορά ένα συνεκτικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει όπως είθισται να γίνεται με ασύντακτες διαδικασίες, ποικιλώνυμα πελατειακά συμφέροντα που ερίζουν σε πόρους.

Η στόχευση και η κατανομή των πόρων , όπως είπε, δεν θα γίνει αυτή τη φορά όπως είθισται, με ασύντακτες διαδικασίες, πελατειακά συμφέροντα π ερίζουν για πόρους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας έργα. Το σχέδιό μας θα είναι βασισμένο στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη

Όπως είπε το επόμενο δίμηνο θα γίνουν εντατικές διαβουλεύσεις ώστε να υπάρχει όσο τον δυνατόν ευρύτατη συναίνεση προκειμένου εντός του Οκτωβρίου να κατατεθεί προς έγκριση.

Είναι μια στιγμή μέγιστης κοινωνική ευθύνης, είπε ο πρωθυπουργός.

Φορολογικό νομοσχέδιο

Καθιερώνεται ευνοϊκό καθεστώς για αλλοδαπούς συνταξιούχους ώστε να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα.