Η αδιαφορία ευθύνεται για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη Γερμανία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου νοσημάτων της χώρας στην πρώτη του συνέντευξη τύπου εδώ και εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, στη χώρα καταγράφονται καθημερινά κατά μέσο όρο 557 νέα κρούσματα. Ο αντίστοιχος αριθμός κυμαινόταν στα περίπου 350 στις αρχές Ιουνίου.

«Πρέπει να σταματήσουμε μια νέα ραγδαία και ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο Λόθαρ Βίλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) το πρωί της Τρίτης.

«Οι νέες εξελίξεις στη Γερμανία με ανησυχούν πολύ», συνέχισε ο Βίλερ. «Η αύξηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι σταδιακά γινόμαστε αδιάφοροι».

Η Γερμανία τα έχει πάει καλύτερα σε σχέση με πολλές από τις γειτονικές της χώρες στον περιορισμό του κοροναϊού, όμως ο Βίλερ παροτρύνει τους πολίτες να μην πετάξουν την πρόοδο που έχουν επιτύχει στα σκουπίδια, μετά από την πρόσφατη αύξηση των νέων λοιμώξεων.

«Είναι στο χέρι μας το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία στη Γερμανία», πρόσθεσε ο Βίλερ, καλώντας τους Γερμανούς να εξακολουθήσουν να τηρούν τα μέτρα πρόληψης, όπως το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση ασφαλών αποστάσεων.

Οι μάσκες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε εσωτερικούς, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν μπορεί να τηρηθεί η προτεινόμενη απόσταση 1,5 μέτρου, τόνισε, σε μια ήπια επικαιροποίηση των προηγούμενων συστάσεών του.

Η προειδοποίηση φτάνει τη στιγμή που χώρες σε όλο τον κόσμο παλεύουν με τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, πυροδοτώντας φόβους για δεύτερο κύμα.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε την Τρίτη οι χώρες του βόρειου ημισφαιρίου να μην εφησυχάζουν σε σχέση με τη μετάδοση του κοροναϊού τους θερινούς μήνες, αναφέροντας ότι ο ιός δεν δείχνει να συμπεριφέρεται όπως η γρίπη, η οποία ακολουθεί εποχικές τάσεις.

Επιπλέον, η Μάργκαρετ Χάρις του ΠΟΥ επέστησε την προσοχή σχετικά με την τάση μας να σκεφτόμαστε τον ιό σε κύματα, λέγοντας: «Θα βιώσουμε ένα μεγάλο κύμα. Θα ανέβει και στη συνέχεια θα πέσει λίγο. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το ισοπεδώσουμε και να το μετατρέψουμε σε κάτι που απλώς βρέχει τα πόδια μας»

Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό έχουν γίνει αντικείμενο έντονων ανησυχιών για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Γερμανία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του RKI, οι Γερμανοί που επιστρέφουν από τις θερινές τους διακοπές είναι πράγματι μία από τις αιτίες της αύξησης των κρουσμάτων, όμως ανέφερε ότι εξάρσεις παρατηρούνται και σε χώρους εργασίας αλλά και σε πάρτι που πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει καταγράψει συνολικά 206.242 κρούσματα και 9.122 θανάτους από κοροναϊό.

Το Βερολίνο αντλεί υπερηφάνεια από το κατόρθωμά του να έχει κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τους αριθμούς των νεκρών, αποδίδοντας τη θετική έκβαση στο υψηλών προδιαγραφών σύστημα υγείας του και στα μαζικά τεστ.

Όμως ο Βίλερ τόνισε ότι άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, έχουν δείξει πόσο γρήγορα μπορεί να ανατραπεί αυτή η καλή επιδημιολογική εικόνα.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είμαστε στην αρχή ενός δεύτερου κύματος, όμως εννοείται ότι αυτό είναι πιθανό», εξήγησε. «Όμως είμαι αισιόδοξος ότι, αν ακολουθήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες, μπορούμε να το αποτρέψουμε. Είναι στο χέρι μας».

Πηγή: www.theguardian.com